Lehtikuva/Emmi Korhonen

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja: valtio-omisteiset yhtiöt rinnastetaan palkitsemisessa pörssiyhtiöihin.

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen luopuu loppuvuonna kahden kuukauden palkastaan, kertoo Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola yhtiön tiedotteessa. Malisen rahapalkka on 46 000 euroa, joten kyse on yhteensä 92 000 eurosta.

– Ymmärrän täysin, että muutokset ovat Postin henkilöstölle raskaita. Keskustelin toimitusjohtaja Heikki Malisen kanssa edellisellä viikolla, jolloin hän ilmoitti minulle aikeestaan luopua kahden kuukauden rahapalkastaan loppuvuonna. Tämä on hänen henkilökohtainen päätöksensä tässä hyvin vaikeassa muutostilanteessa ja yhtiön hallitus arvostaa tätä päätöstä, Pohjola sanoo.

Postin henkilöstö on parhaillaan lakossa , koska yhtiö aikoo siirtää pakettilajittelun Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan halvemman työehtosopimuksen piiriin 1.11. Nyt he ovat Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn sopimuksen piirissä.

Postilaisten työn halpuuttaminen on närkästyttänyt myös siksi, että yhtiön johdon palkat ovat olleet kovassa nousussa viime vuodet. Malisen palkat ja palkkiot nousseet neljässä vuodessa 65 prosenttia. Hänen palkkansa on 82 100 euroa kuukaudessa.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kommentoi palkkiokohua niin, että yhtiön johdon palkitsemisesta päättää sen hallitus.

ILMOITUS

– Posti noudattaa valtio-omisteisten yhtiöiden johdon palkitsemisohjetta, jonka mukaan Posti rinnastetaan pörssiyhtiöihin. Maksettavien palkkioiden määrä ottaa huomioon yhtiön toiminnan kansainvälisyyden ja kilpailullisuuden. Palkitsemisessa tarkastellaan säännöllisesti markkinaehtoista palkkatasoa.

Mahdollisista tulospalkkioista päätetään normaalin aikataulun mukaisesti ensi keväänä, kun yhtiön tilinpäätös on vahvistettu.

Pohjola perustelee yhtiön toimia sillä, että Posti on historiansa suurimmassa murroksessa: digitalisaatio lisääntyy, paperipostimäärät laskevat kiihtyvällä tahdilla ja kilpailu kiristyy.

Posti toimii markkinaehtoisesti kovassa kotimaisessa ja kansainvälisessä kilpailussa. Liiketoiminnasta 96 prosenttia on kaupallista toimintaa avoimessa kilpailussa. Toiminta rahoitetaan asiakkaiden maksamista palveluista, eikä Posti saa toimintaansa valtion tukea. Omistaja on asettanut tavoitteet yhtiön osingonmaksulle.

Posti hakee merkittävää kasvua paketeissa, verkkokaupassa ja logistiikan palveluissa.

Juttua on editoitu kello 15.23, muutettu tieto Malisen palkasta.