Lehtikuva/Odd Andersen

Saksan itäiset osavaltiot Brandenburg ja Saksi eivät sunnuntaisten maapäivävaalien jälkeen ole entisellään. Äärioikeistolainen AfD (Vaihtoehto Saksalle) nousi molemmissa toiseksi suurimmaksi puolueeksi, kun taas perinteiset valtaa käyttäneet puolueet hävisivät rutkasti.

Berliiniä ympäröivässä Brandenburgissa sosiaalidemokraatit säilyttivät asemansa suurimpana puolueena 26,2 prosentin äänimäärällä ja 25 paikalla, vaikka menettivätkin liki kuusi prosenttiyksikköä ja viisi paikkaa. Hallituskumppani vasemmistopuolue Linken tappio oli vielä suurempi, yli kolmannes äänistä ja seitsemän paikkaa, ja tulokseksi jäi 10,7 prosenttia ja 10 edustajaa.

Jo viisi vuotta sitten hyvin menestynyt AfD liki tuplasi kannatuksensa – 23,5 prosenttia ja 23 paikkaa. Se vei ääniä kaikilta puolueilta ja onnistui aktivoimaan aikaisemmin äänestämättä jättäneitä. Kristillisdemokraateille putoaminen AfD:n taakse oli katkera isku. CDU menetti kolmanneksen kannatuksestaan.

Vihreät kiilasivat tasoihin Linken kanssa, mutta tulos jäi paljon alle mielipidetiedustelujen ennustamasta.

Viisi vuotta Brandenburgia hallinneella vasemmistolla ei ole enää enemmistöä maapäivillä. Odotettavissa on sosiaalidemokraattisen pääministerin johtama punapunavihreä hallitus.

Saksi poliittisessa umpikujassa

Kristillisdemokraattien CDU:n yhdessä sosiaalidemokraattien SPD:n kanssa viime vuodet hallitsema Saksi on vaikeiden valintojen edessä.

ILMOITUS

CDU säilytti yli seitsemän prosenttiyksikön tappiosta huolimatta suurimman puolueen aseman 32,1 prosentilla ja 46 maapäiväedustajalla, kun taas SPD menetti yli kolmanneksen äänistään ja liki puolet paikoistaan 7,7 prosentin ja 10 edustajan tuloksellaan. Näin meni yhteinen enemmistö maapäivillä.

Niin ikään vasemmistopuolue Linke menetti 10,4 prosentillaan ja 14 edustajallaan yli kolmanneksen äänistään ja liki puolet paikoistaan.

Äärioikeiston AfD yli kaksinkertaisti 27,5 prosentillaan ja 37 edustajallaan kannatuksensa.

AfD:n aikaisempi puheenjohtaja Frauke Petry, joka valtakamppailun hävittyään erosi ja perusti uuden puolueen, sai omassa vaalipiirissään 805 ääntä, ja hänen puolueensa jäi 0,4 prosenttiin.

Uuden hallituksen muodostamisesta tulee vaikeaa. Hyvään tulokseen yltäneet vihreät – 8,6 prosenttia ja 11 paikkaa – voisi turvata hallitusenemmistön, mutta vihreiden ja CDU:n suhteet ovat kireät, ja osa kristillisdemokraateista suhtautuu vihreisiin jopa vihamielisesti.

Huoli äärioikeiston noususta ajanee CDU:n, SPD:n ja vihreät yhteistyöhön, vaikkakin kristilisdemokraateissa on valmiutta myös tukeutua AfD:hen. Linke on sulkenut pois hallitusyhteistyön kristillisdemokrattien kanssa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!