Lehtikuva/Jussi Nukari

Palkanalennusten lisäksi työntekijöitä uhkaa muukin työehtojen heikentäminen.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn lakko on alkanut laajentuneena siitä, mitä liitto ilmoitti viime viikolla. Sunnuntaina kello 22 alkanut lakko koskee myös kaikkia trukinkuljettajia muun muassa ulkomaan postissa, Vantaan logistiikkakeskuksessa sekä useissa lajittelu- ja postikeskuksissa ympäri maata. Lakon laajennuksen syyksi PAU on kertonut Postin voimakkaan vuokratyövoiman käytön lakon aikana ja vuokratyöntekijöiden törkeän painostuksen.

Lakon syynä on Postin viime viikolla antama ilmoitus pakettilajittelun siirtämisestä Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan halvemman työehtosopimuksen piiriin 1.11. PAU pitää tätä valtioyhtiön työehtoshoppailuna ja pysäytti Postin käsittely- ja lajittelutoiminnot pysäytetään 4.9. asti.

Liiton mukaan Postin vuokratyöntekijöitä on uhkailtu ja painostettu menemään lakon aikana töihin. Lakko koskee kuitenkin myös kaikkia vuokratyöntekijöitä.

Iltalehden mukaanPosti on lakon alla houkutellut vuokratyöntekijöitä lakkopäivinä töihin viidellä eurolla korotetulla tuntipalkalla, jota työnantaja kutsuu ”kannustinlisäksi”. Esimiehiä on yritetty saada töihin 200 euron kiinteällä bonuksella.

Palkat alenisivat sadoilla euroilla

Samaan aikaan pakettiliiketoiminnassa noin 700 työntekijän ja toimihenkilön työehdot heikkenevät marraskuussa niin, että palkka alenee keskimäärin 30 ja enimmillään jopa 50 prosenttia. Postilaisen keskimääräinen kuukausipalkka on 2 200 euroa. 30 prosentin palkanalennus merkitsee 660 euron kuukausittaista laskua tuloissa.

ILMOITUS

PAUn kokoamien esimerkkien mukaan ansionmenetykset voivat olla huomattavasti suuremmatkin.

Työehtojen heikennys ei koskisi vain palkkaa. Lomat, joustovapaat, taukokäytännöt ja edunvalvontaorganisaatio heikkenisivät oleellisesti uudessa sopimuksessa.

Kuljetusliitoilta tukitoimia?

Lakko voi laajeta kuljetusalallekin. Kuljetusliitot KL on tuominnut Postin toimet ja vaatii valtion omistajaohjauksen puuttumista asiaan.

– Kuljetusliitot KL pitää Postin toimintaa moraalittomana ja valtionyhtiölle sopimattomana. Kuljetusliitot KL onkin valmis tarvittaessa harkitsemaan toimia, joilla tuetaan Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n taistelua Postin työntekijöiden työehtojen alentamista vastaan, KL ry:n puheenjohtaja Simo Zitting on todennut.

Kuljetusliitot KL:n jäseniä ovat Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU, Suomen Merimies-Unioni SMU ja Rautatiealan unioni RAU.

KL perustettiin viime vuonna edistämään ja kehittämään liittojen keskinäistä yhteistoimintaa ja tehostamaan kaikin mahdollisin tavoin niiden itsenäisesti harjoittamaa edunvalvonta- ja sopimustoimintaa.

Samaan aikaan, kun Postin työntekijöiden työehtoja heikennetään toistuvasti, ovat Posti Oy:n toimitusjohtajan Heikki Malisen palkat ja palkkiot nousseet neljässä vuodessa 65 prosenttia. Hänen palkkansa on 82 100 euroa kuukaudessa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!