Jarno Mela

Posti ilmoitti torstaina, että se siirtää pakettilajittelunsa halvemman työehtosopimuksen piiriin marraskuun alusta alkaen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson pohtii Postin ylimmän johdon panemista säästökuurille työntekijöiden rinnalla.

– Haasteena tilanteessa on, että hyviä ratkaisuja on erittäin vähän, Andersson kirjoitti Facebookissa perjantaina.

– Oikeastaan ainoa vaihtoehto, miten samaan aikaan voi kohdella henkilöstöä hyvin ja pärjätä markkinoilla, on harkita uudelleen Postin tulostavoitetta. Toinen seikka on, että mikäli organisaatio lähtee säästökuurille, olisi sen hyvä koskea koko organisaatiota mukaan lukien ylimmän johdon miljoonatuloa bonuksineen, eikä vain yhtä duunariporukkaa kerrallaan.

Postin pitkäkestoiset ongelmat jatkuvat.

Posti ilmoitti torstaina, että se siirtää pakettilajittelunsa halvemman työehtosopimuksen piiriin marraskuun alusta alkaen.

Lakko ymmärrettävä ratkaisu

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU vastaa päätökseen työtaisteluilla.

ILMOITUS

– Se on tässä tilanteessa hyvin ymmärrettävää, sillä Posti on heikentämässä lähes 700 työntekijän ja toimihenkilön työehtoja, Andersson arvioi.

Posti on aikaisemminkin siirtänyt työtehtäviä, esimerkiksi sanomalehdenjakajia ja postinkäsittelijöitä, ulkopuolisille yrityksille sekä perustanut uusia yhtiöitä, joihin se on siirtänyt vanhoja työntekijöitä.

Posti on kertonut tavoittelevansa samoja työehtoja kuin kilpailijat ja maksavansa henkilöstölle siirtymäajan tukea vuoden 2020 maaliskuuhun asti, jos työn laatu pysyy tavoitteen mukaisena.

– Tällainen epämääräinen “laatukriteeri” vaikuttaa suoraan sanottuna painostukselta olla hiljaa heikennyksien edessä, eikä sekään mielestäni ole asiallista, Andersson kirjoitti.

Kestämätön tilanne

Andersson totesi, että Postin pitkäkestoiset ongelmat jatkuvat ja tilanne on henkilökunnan näkökulmasta kestämätön.

– Ongelmien taustalla on muuttunut markkinatilanne, eli suoraan sanottuna jatkuvasti kiristyvä kansainvälinen kilpailu ja kilpailijoiden matalat palkat, hän muistutti.

Työntekijöiden palkka alenee PAU:n mukaan keskimäärin 30 prosenttia, enimmillään jopa 50 prosenttia. Poistin keskimääräisellä 2200 palkkatasolla 30 prosentin alennus merkitsisi noin 660:tä euroa kuussa.

– Siirtoa ollaan tekemässä, vaikka Teollisuusliiton mukaan heidän työehtosopimusta ei voi edes soveltaa Postin käsittelytehtäviin, Andersson ihmetteli.