Lehtikuva/Jussi Nukari

Pomo tekee ennätystiliä, mutta duunareita leikataan jopa puolet palkasta.

Vasemmistoliiton Katja Hänninen paheksuu Postin työehtosopimusshoppailua.

Kansanedustaja Hänninen jätti perjantaina hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen Postin työntekijöiden työehtojen heikennyksistä. Posti ilmoitti torstaina siirtävänsä pakettilajittelunsa Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n mukaan työehtoshoppailun seurauksena pakettiliiketoiminnassa noin 700 työntekijän ja toimihenkilön työehdot heikkenevät ja palkka alenee keskimäärin 30 prosenttia, enimmillään jopa 50 prosenttia.

Voisi pohtia toimenpiteitä Postin johtoa kohtaan.

Sopimatonta

Hännisen mielestä kyse on valtionyhtiölle sopimattomasta työehtoshoppailusta.

– Postilla on yhtiönä ymmärrettäviä ongelmia kirjepostin vähenemisen ja lakisääteisten velvoitteiden täyttämisen kanssa. Lisäksi Postin kilpailijat käyttävät Postia huonompia työehtosopimuksia, mikä vaikuttaa Postin kilpailukykyyn, hän toteaa.

ILMOITUS

– Postin markkinatilanteen muutoksen takia eduskunnan olisikin tärkeä keskustella perusteellisesti Postin tuloutustavoitteista ja sen mahdollisesta alentamisesta.

Mielivaltaista

– Postin työntekijät ovat kuitenkin huolissaan siitä, ovatko työehtojen heikennyksen kohteena seuraavaksi vuorossa loputkin Postin työntekijät, Hänninen sanoo.

– Postin niin kutsuttu työehtoshoppailu eli työntekijöiden mielivaltainen siirtäminen halvempien työehtosopimusten piiriin on hävytöntä työnantajapolitiikkaa, johon valtion omistajaohjauksen tulisi puuttua.

Johdon ennätyspalkat

Hänninen ihmettelee myös postin johdon samaan aikaan saamia ennätystilejä.

– Toiminnan hävyttömyyttä alleviivaa se, että Postin Groupin palkka- ja palkkioselvityksen mukaan Posti Groupin toimitusjohtaja on yhtä aikaa tehnyt omissa tienesteissään ennätystilin yli 80 000 euron kuukausituloilla, hän sanoo.

– Tilanteessa voisi jopa pohtia ennemmin toimenpiteitä Postin johtoa kohtaan työntekijöiden sijaan.

Hänninen kysyy kirjallisessa kysymyksessään muun muassa, aikooko hallitus arvioida uudelleen Postin tuloutustavoitetta muuttuneessa markkinatilanteessa.

Myös Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU paheksuu tilannetta. Postin kulku keskeytyykin ensi viikolla useiksi päiviksi PAUn julistaman lakon vuoksi.