Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Lähes joka kymmenes Palvelualojen ammattiliiton PAMin jäsenistä sai kesän kynnyksellä soviteltua työttömyystukea. Työtä ei riittänyt täysiä työtunteja, puhumattakaan työviikoista.

Palvelualat on yksi Suomen kansantalouden kivijaloista, vaikka alan imago ei kanna metsäjättien ja teknologiateollisuuden rinnalle. Palvelualalla työskentelee monimuotoinen työntekijäjoukko alkaen kaupan myyjistä, siivoojista, vartijoista ja kiinteistötyöntekijöistä.

Osa työntekijöistä pyörähtää alalla ennen opiskelujen alkamista tai etsiessään itselleen paremmin sopivaa työtä tai alaa. Vuosittain PAMin jäsenkunnasta vaihtuu 25 000–30 000 ihmistä. Alalla on vuokratyötä, nollasoppareita, osa-aikaisuutta ja muita vaativia työsuhteita.

Ei ole kovin ekologista kuljettaa tavaraa toiselta puolelta maapalloa ja vielä takaisin.

Palvelualoista matkailuala on kovassa nosteessa. Säätytalolla kirjattiin hallitusohjelmaan aie käynnistää matkailualan kehittämisohjelma. Matkailu voi synnyttää paljonkin uusia työpaikkoja ja toimeliaisuutta ja edesauttaa myös Rinteen hallituksen työllistymistavoitteen saavuttamista.

Usko matkailualaan näkyy myös tuoreessa PAMin suhdannebarometrissa. Alan työntekijöiden optimismi on kasvussa, ja jo joka viides työntekijä arvioi taloutensa kohenevan tulevan vuoden aikana.

ILMOITUS

Kaupan alalla ollaan toisenlaisen murroksen edessä. Kaupan liitto arvioi, että vuoteen 2030 mennessä Suomesta on hävinnyt yli viidennes vähittäiskaupoista, pahimmassa tapauksessa jopa 40 prosenttia. Hallitus vastaa uhkaan käynnistämällä kaupan alan tulevaisuusselonteon.

Verkkokauppajätit ja digitalisaatio aiheuttavat suurimman myllerryksen. Kiinalaiset ja Amazonin tyyppiset globaalit verkkokauppajätit levittäytyvät ympäri maailmaa. Halvan tavaran jättijakelukanavina ne edesauttavat turhaa kuluttamista.

Ei ole kovin ekologista kuljettaa tavaraa toiselta puolelta maapalloa. Osa vielä kiidätetään takaisin sopimattomana. Globaalit verkkokauppajätit riistävät häikäilemättömästi työntekijöitä, käyttävät valmista kuljetusinfraa, pyrkivät vaikuttamaan poliittisiin päätöksiin ja pumppaavat voitot yrityksensä kasvattamiseen.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.