Sähköliitto/Riitta Kallio

Sähköliito on lisäksi viemässä Nokianvirran Energian sopimusshoppailun oikeuteen.

Kuusi Nokian voimalassa työskennellyttä sähköasentajaa saa kaikkiaan puolen miljoonan euron korvaukset, koska heidän työsuhdettaan ei jatkettu liikkeenluovutuksessa. Yritys osoitti samoihin tehtäviin muita työntekijöitä.

Korvauksen lisäksi työnantajan maksettaviksi tulevat korot sekä oikeudenkäyntikulut.

Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti pitää Turun hovioikeuden päätöstä oikeana. Nokianvirran Energia Oy päätti kuuden työntekijän työsuhteet laittomasti, sillä työtehtävät eli voimalaitoksen käyttö- ja kunnossapitotehtävät siirtyivät yhtiölle.

Yhtiö ei kuitenkaan jatkanut näiden kuuden henkilön työsuhdetta, vaikka muut työntekijät siirtyivät yhtiöön vanhoina työntekijöinä.

Kyseiset kuusi työntekijää olivat tehneet vuosikymmeniä töitä voimalaitoksessa, kolme heistä jopa koko työuransa. Työnantajat olivat vuosien saatossa vaihtuneet, mutta työt pysyneet ennallaan.

ILMOITUS

Osa työntekijöistä otettiin, osaa ei

Hovioikeuden mukaan yhtiön olisi pitänyt ottaa kaikki työntekijät palvelukseensa vanhoina työntekijöinä. Päätös ei ole vielä lainvoimainen. Sähköliitossa odotetaan, valittaako yhtiö hovioikeuden päätöksestä.

Liitto yritti saada Pirkanmaan käräjäoikeuden ottamaan huomioon, että irtisanottujen joukossa oli myös luottamushenkilöitä. Käräjäoikeuden mukaan liikkeenluovutuksessa ei tapahtunut luottamustoimesta johtuvaa syrjintää.

Väntin mukaan luottamustehtävien huomiotta jättäminen liikkeenluovutukseen liittyvissä oikeudenkäynneissä on turhankin tavallista.

Duunarityöt muuttuivatkin toimihenkilötehtäviksi

Sähköliitto aikoo riitauttaa myös liikkeenluovutuksessa tapahtuneen sopimussoppailun eli työntekijöiden siirtämisen työnantajalle huokeamman työehtosopimuksen piiriin.

Nokianvirran Energia Oy ryhtyi liiton mukaan soveltamaan liikkeenluovutuksessa siirtyneisiin työntekijöihin toimihenkilöiden työehtosopimusta, vaikka tehtävät eivät muuttuneet.

Väntin mukaan kyse on isoista palkkasaatavista. Liikkeenluovutus tehtiin jo vuoden 2015 alussa.

Mielenkiintoiseksi asian tekee, että tavallisesti työnantaja joutuu vaihtamaan työnantajaliittoa päästääkseen noudattamaan huokeampaa työehtosopimusta. Näissä tapauksissa uutta sopimusta ryhdytään noudattamaan, kun vanha työehtosopimus umpeutuu.

Nokianvirran Energian tapauksessa kumpainenkin eli työntekijä- ja toimihenkilösopimus ovat saman työnantajaliiton solmimia, Väntti huomauttaa.

Sähköliiton mukaan työnantajan menettelyyn ei ole perusteluja, sillä työtehtävät eivät muuttuneet toimihenkilötehtäviksi.