Wikimedia Commons/Anders Henrikson

Puoluejohdon mukaan Amineh Kakabaveh on levittänyt valeuutisia, syyttänyt arvostelijoitaan islamisteiksi ja jakanut äärioikeistolaista propagandafilmiä.

Ruotsin vasemmistopuolue (Vänsterpartiet) on erottamassa kansanedustaja Amineh Kakabavehin puolueesta. Puolue järjesti asiasta tiedotustilaisuuden keskiviikkona ja kertoo siitä myös nettisivuillaan.

Erottamista esittää puoluehallituksen työvaliokunta, ja se menee vielä koko puoluehallituksen käsiteltäväksi.

Puoluesihteeri Aron Etzler perusteli erottamista muun muassa sillä, ettei Kakabaveh ole maksanut puolueen luottamustehtävistä perimää puolueveroa eikä enää vuoteen ole osallistunut eduskuntaryhmän kokouksiin, vaan ilmoittautunut sairaaksi ennen jokaista kokousta.

Kakabaveh sanoi, ettei aio liittyä mihinkään muuhun puolueeseen.

Lisäksi tammikuussa Ruotsin hallitusta muodostettaessa Kakabaveh vastoin puolueen kantaa puhui sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin pääministeriksi nimittämistä vastaan. Vasemmistopuolueen linjana oli, että on vältettävä äärioikeiston ruotsidemokraattien tukeman porvarihallituksen muodostaminen.

Etzler sanoi keskiviikkona, että tilanne on jo pitkään ollut kestämätön, ja Kakabaveh on ”usein ja vakavasti” vahingoittanut luottamusta vasemmistopuolueeseen.

ILMOITUS

Etzlerin mukaan Kakabaveh on myös levittänyt valeuutisia, syyttänyt arvostelijoitaan islamisteiksi ja jakanut äärioikeistolaista propagandafilmiä. Valeuutisista Etzler mainitsi esimerkkinä väitteen, että Ruotsin lähiöihin olisi perustettu islamilainen kalifaatti.

Kunniaväkivalta ja islam

Amineh Kakabaveh on 48-vuotias ja hän on toiminut vasemmistopuolueen kansanedustajana vuodesta 2008 lähtien Tukholman vaalipiiriä edustaen.

Kurditaustainen Kakabaveh syntyi Iranissa ja toimi elämäkertansa mukaan nuorena kurdien peshmerga-joukoissa. Paettuaan Ruotsiin hän kouluttautui sosiaalityöhön ja ennen kansanedustajan uraansa toimi sosiaalityöntekijänä Tukholman naapurikunnassa Botkyrkassa.

Kakabaveh perusti vuonna 2005 feministisen ja rasisminvastaisen järjestön Varken hora eller kuvad (VHEK). Hän on nostanut esille kunniaväkivaltaa ja arvostellut musliminaisten hijabin, niqabin ja burkan käyttöä.

Kunniaväkivallasta ja islamista on käyty vasemmistopuolueessa kirpeää keskustelua. Kakabaveh on syyttänyt vasemmistopuoluetta siitä, ettei se uskalla puuttua näihin asioihin rasistiseksi leimautumisen pelossa.

Kakabaveh sanoi SVT:lle, että hän sai tiedon erottamishankkeesta median kautta. Viime viikolla nauhoitetussa SVT:n haastattelussa hän kuitenkin sanoi, että on itse ajatellut jättää puolueen.

”Patriarkaalinen kulttuuri”

Kakabaveh sanoi, ettei aio liittyä mihinkään muuhun puolueeseen, vaan toimia riippumattomana sosialistina valtiopäivillä.

Keskustapuolueen johtaja Annie Lööf ilmaisi keskiviikkona Twitterissä tukensa Kakabavehille.

Erottamispäätöstä kommentoidessaan Kakabaveh syytti puoluejohtoa valehtelusta ja epädemokraattisista menettelytavoista. Hänen mukaansa takana on puolueessa vallitseva vahva patriarkaalinen kulttuuri.

Vasemmistopuolue sai viime vuoden syyskuun vaaleissa 8 prosenttia äänistä ja 28 paikkaa 349-paikkaisille valtiopäiville.