Pixabay/Tessa Kavanagh

”Humanistien osaamista ei oikein arvosteta tai ymmärretä teknologistuvassa maailmassa.”

Humanistisen koulutuksen saaneet kampanjoivat ensi viikolla saadakseen osaamiselleen enemmän arvostusta ja näkyvyyttä.

Olen humanisti -kampanjan taustalla ovat mukana Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU, Kieliasiantuntijat ry ja Museoalan ammattiliitto MAL ry.

Mihin humanisteja tarvitaan, Kieliasiantuntijat ry:n asiantuntija Taina Ukkola?

– Humanisteilla on laaja-alaista osaamista. Heillä on osaamista esimerkiksi kielistä, kulttuurista, taiteista, historiasta ja uskonnosta. Humanistien osaamista ei oikein arvosteta tai ymmärretä teknologistuvassa maailmassa. Insinööritaitoa arvostetaan enemmän.

– Yleensä humanisti palkataan melko perinteisesti humanistisen alan tehtäviin, esimerkiksi kulttuurialan humanisteja tuottajiksi, taiteilijoiksi tai järjestöihin ja kielten humanisteja kääntäjiksi ja opettajiksi. Ei ajatella sitä hyötyä, joka heistä olisi esimerkiksi teknologiateollisuudessa. Humanistien laaja-alaista osaamista voisi yhdistää insinööritieteisiin.

ILMOITUS

Kuinka humanistisia ja insinööritieteitä voisi yhdistää?

– Humanisteja tarvitaan teknologian kehittämisessä. Teknologiaa tehdään kuitenkin ihmisille ja ihmisten avuksi. Pitää ymmärtää ensin ihmisen toimintaa, johon teknologiaa kehitetään.

Millaisia valmiuksia humanisteille tarvittaisiin, jotta he solahtaisivat helpommin työpaikoilla insinööritieteiden pariin?

– Kyse on ennemminkin siitä, että työelämässä ei ehkä osata vielä hyödyntää niitä kaikkia taitoja, joita humanisteilla on.

Mitä lisäarvoa humanistit toisivat teknologiaan?

– Jos esimerkiksi kehitetään konekääntimiä, siihen tarvitaan insinöörien lisäksi kielitieteilijöitä, lingvistejä ja kielen asiantuntijoita. Erilaisten palvelujen kehittämisessä on hyvä ymmärtää, missä kulttuurissa toimitaan. Tarvitaan historian, uskontotieteiden tai taide- ja kulttuuripuolen osaajia, jotka pystyvät tuomaan ihmisläheisen näkökulman palveluun tai tuotteeseen.

Mitä tavoittelette Olen humanisti -kampanjalla?

– Haluamme näyttää ihmisille, miten monipuolisia humanistitaustaisia ihmisiä on eri aloilla. Nostamme esiin erilaisia humanistien uratarinoita. Mukana ovat mm. professori Jaakko Hämeen-Anttila, Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Annukka Vähäsöyrinki ja Tanssin talon johtaja Matti Numminen sekä eri yrityksissä työskenteleviä humanisteja. Monet ovat päätyneet tehtäviinsä joko humanistitaustasta huolimatta tai juuri sen avulla.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!