Lehtikuva/Emmi Korhonen

Terveyskeskuksista kehitetään laaja-alaisia sosiaali- ja terveyskeskuksia.

Sote-uudistusta on yritetty saada aikaan yli kymmenen vuotta, mutta valmista ei ole tullut. Nyt on Rinteen hallituksen vuoro yrittää. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoo ministeriön verkkosivuilla tämän hallituksen etenevän palvelut edellä. Aiemmin keskiössä ovat olleet hallinnon rakenteet.

Kiurun mukaan hallitus käynnistää kehittämisohjelman terveyskeskusten vahvistamiseksi. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman tarkoituksena on kehittää nykyisestä terveyskeskuksesta laaja-alainen sosiaali- ja terveyskeskus, josta ihminen saa palvelunsa sujuvasti ja avun yksilöllisiin tarpeisiin.

Muutos tarkoittaa muun muassa hoitotakuun tiukentamista sekä painotuksen siirtämistä raskaista palveluista ehkäisevään työhön. Sote-ammattilaisten yhteistyötä vahvistetaan. Digitaaliset ja mobiilit palvelut otetaan käyttöön siellä, mihin ne soveltuvat.

Rakenteisiinkin puututaan. Sote-rakenne tehdään 18 itsehallinnollisen maakunnan ja viiden yhteistyöalueen pohjalta. Julkinen sektori säilyy palvelujen järjestäjänä ja päätuottajana myös tulevassa mallissa. Maakunnat tuottavat palvelut pääosin itse, mutta yksityiset toimijat sekä kolmas sektori täydentävät julkisia palveluja.

Uudenmaan sote-erillisratkaisusta selvitykset käynnistyvät syksyllä. Ensi vuoden loppuun mennessä selvitetään rahoitusratkaisu ja maakuntien monialaisuus.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!