Lauri Hannus

Pride-tapahtumien sateenkaarilippuja on tuhottu ja varastettu.

Suomessa järjestetään tänä vuonna noin parikymmentä Pride-tapahtumaa eri puolilla maata. Osaan tapahtumista on kohdistunut ilkivaltaa sateenkaarilippujen varastamisen muodossa.

Viimeksi kuluneena viikonloppuna Kouvolassa varastettiin ja poltettiin kaupungintalon lipputangossa liehunut sateenkaarilippu.

– Sateenkaariliput liehuvat Pride-tapahtumien yhteydessä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen näkyvyyden puolesta. Sateenkaarilippujen tärveleminen on vihaan perustuva ja loukkaava teko, sanoo Setan puheenjohtaja Sakris Kupila.

Tällaiset teot lietsovat vihaa sateenkaari-ihmisiä kohtaan.

Pridet ovat ihmisoikeustapahtumia, joihin osallistuvat niin julkiset palvelut, yritykset kuin muutkin yhteisöt. Pride-tapahtumien määrä on kasvanut viime vuosina erityisesti pienillä paikkakunnilla, joissa ei ole säännöllistä sateenkaaritoimintaa, jolloin ne ovat sateenkaari-ihmisille erittäin tärkeitä.

– Olemme huolissamme ilmiöstä, jossa sateenkaarilippuja varastetaan ja tärvellään. Sillä osoitetaan konkreettisesti, että sateenkaari-ihmiset eivät ole tervetulleita paikkakunnalle.

ILMOITUS

– Näillä teoilla vastustetaan ihmisten yhdenvertaisuutta ja sateenkaari-ihmisten oikeutta näkyä ja kuulua.

Setan mukaan tällaiset teot lietsovat vihaa sateenkaari-ihmisiä kohtaan ja vahvistavat vähemmistöön kuuluvien turvattomuuden tunnetta. Niihin tulisi siksi suhtautua vakavasti.

– Tekoja vähättelemällä oikeutetaan sateenkaari-ihmisiin kohdistuva viha ja ennakkoluulot. Katsomme, että poliisin tulee jokaisessa tapauksessa suhtautua asian selvittämiseen vakavasti, Kupila sanoo.

Kouvolan Pride-tapahtuman tuottaja Heli Koposen mukaan tapaus ei vaikuta tulevaisuudessa tapahtuman järjestelyihin.

– Niin kauan kuin asia jaksaa ihmisiä hiertää, järjestämme tapahtuman ja marssimme sen puolesta, hän toteaa Kouvolan Sanomissa.

Kouvolan kaupunki oli hankkinut lipun omasta aloitteestaan.