Lauri Hannus

Pride-tapahtumien sateenkaarilippuja on tuhottu ja varastettu.

Suomessa järjestetään tänä vuonna noin parikymmentä Pride-tapahtumaa eri puolilla maata. Osaan tapahtumista on kohdistunut ilkivaltaa sateenkaarilippujen varastamisen muodossa.

Viimeksi kuluneena viikonloppuna Kouvolassa varastettiin ja poltettiin kaupungintalon lipputangossa liehunut sateenkaarilippu.

– Sateenkaariliput liehuvat Pride-tapahtumien yhteydessä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen näkyvyyden puolesta. Sateenkaarilippujen tärveleminen on vihaan perustuva ja loukkaava teko, sanoo Setan puheenjohtaja Sakris Kupila.

Tällaiset teot lietsovat vihaa sateenkaari-ihmisiä kohtaan.

Pridet ovat ihmisoikeustapahtumia, joihin osallistuvat niin julkiset palvelut, yritykset kuin muutkin yhteisöt. Pride-tapahtumien määrä on kasvanut viime vuosina erityisesti pienillä paikkakunnilla, joissa ei ole säännöllistä sateenkaaritoimintaa, jolloin ne ovat sateenkaari-ihmisille erittäin tärkeitä.

– Olemme huolissamme ilmiöstä, jossa sateenkaarilippuja varastetaan ja tärvellään. Sillä osoitetaan konkreettisesti, että sateenkaari-ihmiset eivät ole tervetulleita paikkakunnalle.

ILMOITUS

– Näillä teoilla vastustetaan ihmisten yhdenvertaisuutta ja sateenkaari-ihmisten oikeutta näkyä ja kuulua.

Setan mukaan tällaiset teot lietsovat vihaa sateenkaari-ihmisiä kohtaan ja vahvistavat vähemmistöön kuuluvien turvattomuuden tunnetta. Niihin tulisi siksi suhtautua vakavasti.

– Tekoja vähättelemällä oikeutetaan sateenkaari-ihmisiin kohdistuva viha ja ennakkoluulot. Katsomme, että poliisin tulee jokaisessa tapauksessa suhtautua asian selvittämiseen vakavasti, Kupila sanoo.

Kouvolan Pride-tapahtuman tuottaja Heli Koposen mukaan tapaus ei vaikuta tulevaisuudessa tapahtuman järjestelyihin.

– Niin kauan kuin asia jaksaa ihmisiä hiertää, järjestämme tapahtuman ja marssimme sen puolesta, hän toteaa Kouvolan Sanomissa.

Kouvolan kaupunki oli hankkinut lipun omasta aloitteestaan.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!