Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Kommentti: Syksyllä nähdään, onko kysymyksessä puolueen jatkuvasta sekoilusta johtuva käänne vai tilapäinen notkahdus.

Perussuomalaisten tarjoamia puheenaiheita aivan viime päiviltä, olkaa hyvä.

Helsingin Sanomien keskiviikkona julkaiseman mielipidemittauksen mukaan perussuomalaisten kannatus notkahti elokuussa alaspäin, mutta puolue on 20 prosentillaan edelleen selvästi Suomen suurin. Laskua edellisestä mittauksesta tuli 0,7 prosenttiyksikköä eli se mahtuu reilusti virhemarginaaliin.

Miksi notkahdukselle kannattaa kuitenkin omistaa pari ajatusta?

Ensimmäinen huomio on se, että perussuomalaisten lähes yhtämittainen viime marraskuussa alkanut nousu taittui nyt selvästi ensimmäisen kerran. Vielä vuosi sitten puolueen kannatus oli vain 7,9 prosenttia. Syksyllä julkisuuteen tulivat Oulun raiskaukset ja perussuomalaisten kannatus lähti hurjaan nousuun. Tämän vuoden alussa se oli vasta viides ja suunnilleen tasoissa vasemmistoliiton kanssa. Eduskuntavaaleissa perussuomalaiset jäi enää vain niukasti kakkoseksi.

Toinen ajatus on se, ettei politiikan kovassa ytimessä ole tapahtunut kesän aikana yhtään mitään sen jälkeen, kun hallitus kesäkuun alussa nimitettiin. Politiikan syksy alkaa vasta nyt ja ensimmäisiä suuria linjoja vedetään budjettiriihessä kolmen viikon kuluttua.

ILMOITUS

Se, mitä politiikasta on pitkin kesää ollut julkisuudessa, ovat juuri alussa lainatut perussuomalaisten ulostulot. Juuri nuo eivät tietenkään ole ehtineet vaikuttaa tähän kyselyyn, mutta tuo on se linja, jolla perussuomalaiset profiloituvat julkisuudessa.

Perussuomalaisten edellinen suursuosio romahti ensimmäisenä hallitussyksynä 2015 lupausten pettämiseen ja ylimielisyyteen. Vielä on aivan liian aikaista ennustaa, onko nyt käymässä samalla tavalla. Siltä kuitenkin näyttää, ettei puolueessa, eikä edes sen ylimmässä johdossa, pää kestä gallup-menestystä.

Lupauksiaan se ei pääse oppositiossa pettämään, mutta ylimielisyys kaikkea säädyllistä toimintaa ja edes alkeellisia käytöstapoja kohtaan voi olla liikaa niille puolueen kelkkaan lähteneille, jotka huomaavat kelpaavansa vain Mestarillisen huijauksen välikappaleiksi.

Muista puolueista kannatustaan hieman nostaneet kokoomus ja SDP ovat runsaassa 17 prosentissa, vihreät (13,7) on edelleen keskustan (12,1) edellä ja vasemmistoliitolle mitattiin nyt 8,3 prosenttia, missä on 0,2 prosenttiyksikön nousu heinäkuusta.