Nina Susi

Kesäinen lämpö ja vasemmistoministerit houkuttelivat kaupunkilaiset hernekeittopatojen äärelle.

– Nyt on helpompi hengittää kuin neljään vuoteen, fraasi toistuu taajaan, kun kemiläisiltä kysyy mielipidettä Rinteen hallituksesta. Sama sanonta toistuu ministereiden ja kansanedustajien puheissa, kun vasemmistoliiton eduskuntaryhmä viettää tänään torstaina päättyvää kaksipäiväistä kesäkokoustaan Kemissä.

Kokouksen yhteydessä järjestettyyn yleisötilaisuuteen tulleet ihmiset suhtautuvat tulevaisuuteen varovaisen toiveikkaasti. Hallitukselta odotetaan paljon ja sen vasemmistoministereiltä ehkä vielä enemmän. Mutta mikä on ministereitä katsastamaan tulleiden kemiläisten mielestä hallituksen ykköstehtävä?

– Hallituspohja on nyt äärimmäisen hyvä, toteaa paikalle kymmenen kilometrin päästä Keminmaasta pyöräillyt Hannu Pitkänen.

Pitkänen huolehtii Ylitorniossa asuvista iäkkäistä ja sairaista vanhemmistaan, joten kokemusta sosiaali- ja terveydenhuollosta riittää lähes koko länsirajan mitalta.

– Hallituksen tärkein tehtävä olisi nyt laittaa kuntoon kroonisesti sairaiden, pienituloisten ihmisten toimeentulo. Viidenkympin lääkeomavastuu, sairaalapäivät 35,90 ja pelkkä hoitajan vastaanotto 17 euroa, Pitkänen listaa menoja, jotka voivat romahduttaa pienituloisen ihmisen talouden.

ILMOITUS

– Nyt monet joutuvat jättämään elintärkeätkin lääkkeet ostamatta.

Toiveissa teten sijaan sote

Marja-Leena Tervahauta ehdottaa hallitukselle elvyttävää otetta. Kuten moni muukin kunta Kemi kamppailee sisäilmaongelmaisten koulujen ja päiväkotien kanssa, eivätkä ongelmat pysähdy niihin. Myös kulttuurikeskus ja uimahalli vaativat remontointia.

– Homeongelmat vaivaavat kaikkialla. Tarvitaan työllistävää ja kunnolla tehtävää korjausrakentamista, Tervahauta sanoo.

– Toinen iso asia on asuntokysymys. Olisi päästävä eroon nykytilanteesta, jossa sijoittajat rahastavat vuokralaisia ja vuokralaisilla. Ei vuokrasäätelynkään pitäisi olla mahdotonta. Kohtuuhintaisten asuntojen rahoittamiseen taas voisivat lähteä vaikka eläkerahastot.

Maisa Lahnajärven ei tarvitse miettiä hetkeäkään, mihin hän odottaa hallituksen panostavan.

– Sote. Ehdottomasti sote ja niin, että mukana on tällä kertaa myös so eli sosiaalipalvelut.

Edellisen hallituksen sote-viritelmä oli Lahnajärven mukaan lähinnä tete, sosiaalipuolesta ei tietoakaan.

Toisenkin asian hallitus voisi Lahnajärven mielestä hoitaa.

– Kyllä meidän täällä länsirajallakin pitäisi saada terveyskeskus julkisena palveluna, hän toteaa pilke silmäkulmassa.

Terveyspalveluiden siirtäminen yksityisen hoidettavaksi ei Lahnajärven mukaan ole helpottanut lääkäriin pääsyä. Pikemminkin näyttää siltä, että potilaalta vaaditaan palveluiden saamiseksi aiempaakin aktiivisempaa otetta ja kutsuja määräaikaiskontrolleihin on turha odotella.

Albana Mustafi on vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja viime kevään kansanedustajaehdokas. Hän nostaa hallituksen ykkösasiaksi koulutuksen ja kiittää sen jo tekemää päätöstä palauttaa subjektiivinen päivähoito-oikeus.

Mustafi on huolissaan kuntien taloudesta. Kemissäkin lähes kaikki julkiset rakennukset kärsivät sisäilmaongelmista ja korjaustarpeet ovat silminnähtäviä. Hallitukselta kaivataan Mustafan mukaan kuntataloutta tukevia päätöksiä, sillä nykyeväillä kunnat eivät pärjää.

– Kunnat ovat pahassa jamassa, sen pitäisi alkaa näkyä valtionosuuksissa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!