Lehtikuva/Roni Rekomaa

Talouden synkkenemisen takia hallitusohjelmaa ei kirjoiteta uusiksi, vaan sitä aletaan toteuttaa, pääministeri kertoi.

Nopeimman kasvun vuodet ovat ohi maailmalta tulee synkkiä talousuutisia. Opposition ja monien ekonomistien mielestä tämä tarkoittaa sitä, että vasta muutama kuukausi sitten hyväksytyltä hallitusohjelmalta on jo pohja poissa.

Pääministeri Antti Rinne sanoi SDP:n johdon kokouksessa Varkaudessa tiistaina, ettei hallituksen tarvitse tarkistaa linjaansa, koska hallitusohjelmassa on jo varauduttu ennakoitua heikompaan suhdannekehitykseen.

– Ei ole tarvetta kirjoittaa ohjelmaa uusiksi, vaan nyt alamme soveltaa sen kirjauksia, lupasi Rinne.

Hän sanoi, että hallitusohjelmaan on kirjattu periaate aktiivisesta finanssipolitiikasta, joka mitoitetaan suhdannetilanteen edellyttämällä tavalla. Se tarkoittaa, että suhdannevaihteluihin reagoidaan ja niitä tasoitetaan vastasyklisellä finanssipolitiikalla.

Tähän on kolmenlaisia välineitä.

– Kun kasvu hiipuu, verotulot alenevat ja monet etuusmenot kasvavat. Se vaimentaa suhdannevaihtelua automaattisesti. Annamme automaattisten vakauttajien toimia vapaasti.

ILMOITUS

– Toiseksi; ohjelmaan on kirjattu, että kysyntää tuetaan tarvittaessa päätösperäisin toimin eli elvytetään. Näitä toimia ovat mm. menojen ja tulojen jaksotus, verotoimet ja valtion talousarvion ulkopuolisten rahastojen hyödyntäminen. Lisäksi mitoitamme työllisyyspolitiikan resurssit työllisyystilanteen edellyttämällä tavalla.

– Kolmanneksi; ohjelmaan on ensimmäistä kertaa kirjattu poikkeusolojen mekanismi vakavan häiriön varalta. Sellaista ei onneksi ole nyt näkyvissä.

Taantumaa ei syvennetä leikkauksilla

Rinne kertoi näiden kirjausten soveltamisen tarkoittavan nykyisessä tilanteessa, että kasvun hidastuessa kokonaiskysyntää tuetaan valtion tulojen ja menojen kautta eli taloutta elvytetään.

– Valtiovarainministeri Lintilän budjettiesitys ensi vuodelle on viritetty juuri näin. Lopulliset päätökset teemme budjettiriihessä syyskuussa.

– Emme hidasta kasvua entisestään sillä, että alkaisimme leikkaamaan ja kiristämään. Se olisi väärää politiikkaa, sanoi Rinne.

Hän muistutti myös siitä, että hallitusohjelman työllisyys- ja tasapainotavoitteet on kirjattu niin, että ne koskevat normaalin kansainvälisen talouden tilannetta.

– Odotettua heikomman kehityksen aiheuttamaa kasvun, työllisyyden ja julkisen talouden heikentymistä ei tulkita tavoitteesta poikkeamiseksi. Siksi tavoitteet eivät pakota tekemään taantumaa syventäviä leikkauksia, jos julkisen talouden tasapainoon ei vuonna 2023 päästä huonosta suhdanteesta johtuen.

Lisäksi Rinne totesi, että tämä hallitus ei ota velkaa ja leikkaa pieni- ja keskituloisilta palkansaajilta ja eläkeläisiltä, jotta kaikkein rikkaimpien veroja voitaisiin keventää.

– Hallitus on valinnut vastuullisen talouspolitiikan linjan, joka luo uutta kestävää kasvua koulutukseen ja osaamiseen panostamalla sekä vahvistaa yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta pieni- ja keskituloisten ostovoimaa parantamalla.