Lehtikuva/Jyrki Nikkila

”Hyvinvointivaltiossa taloutta hoidetaan ihmistä varten, ei päinvastoin.”

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kemissä vastuulleen kuuluvasta sosiaaliturvan uudistuksesta. Tavoitteina on kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat palvelut kaikille, sekä parantaa palveluiden saatavuutta. Toiminnan painopistettä siirretään perustason palveluihin ja palvelut tuotetaan ensisijaisesti julkisina palveluina maakuntien toimesta.

– Ihmisten perusturva ei saa olla kiinni siitä, osaako hän hakea itselleen kuuluvat etuudet tai jaksaako hän taistella byrokratiaviidakossa. Sosiaaliturvan tarkoitus ei ole väsyttää, vaan voimaannuttaa ihmistä, Pekonen kuvaili uudistuksen lähtökohtia.

– Jos kaikki voimavarat kuluvat päivittäin sen miettimiseen, millä ensi kuun elän – tai pahimmillaan jopa leipäjonossa seisomiseen – ei muuhun aktiiviseen toimintaa, työllistymiseen, koulutukseen tai yhteiskunnalliseen osallistumiseen riitä välttämättä paukkuja.

Pekosen mukaan työn tekemisestä ja vastaanottamisesta ei saa tehdä hankalaa, eikä se saa vaarantaa tunnetta perusturvan säilymisestä. Perusturvan tulee joustaa, jotta ihminen uskaltaa hakea ja ottaa vastaan lyhytkestoisempaakin työtä.

– Sosiaaliturvauudistuksen tavoitteena on oikeudenmukainen, selkeä ja toimiva järjestelmä, joka mahdollistaa työnteon ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen muuttuvissa elämäntilanteissa.

ILMOITUS

– Uudistus on iso, mutta sitä valmistellaan tutkimusperusteisesti yli hallituskauden ulottuvassa parlamentaarisessa komiteassa. Komiteaa valmistellaan parhaillaan ja se aloittaa työskentelynsä syksyllä.

Perusturva nousee pitkästä aikaa

Jo nyt hallitus on laittanut liikkeelle yksittäisiä toimenpiteitä, kuten aktiivimallin kumoaminen sekä pienten eläkkeiden ja perusturvan korotukset, jotka tulevat voimaan vuoden 2020 alusta.

Pekonen kertoi, että kansaneläkettä korotetaan 31 ja takuueläkettä 50 eurolla kuukaudessa.

– Yli 600 000 eläkeläistä tulee saamaan korotuksen eläkkeeseensä. Edellisestä kansaneläkkeen tasokorotuksesta on aikaa jo 10 vuotta.

– Korotamme myös perusturvaa 20 eurolla kuukaudessa. Edellisen kerran näitä etuuksia korotettiin 2012, jolloin vasemmistoliitto oli myös hallituksessa.

Viime hallituskauden leikkauslinja on loppunut, Pekonen julisti.

– Teemme uudenlaista hyvinvointipolitiikkaa, jonka ensisijaisena tavoitteena on lisätä ihmisten hyvinvointia ja tasa-arvoa. Hyvinvointivaltiossa taloutta hoidetaan ihmistä varten, ei päinvastoin.

– Rakennamme oikeudenmukaisempaa maailmaa, jossa kaikki pidetään mukana, ja jonka rakentamiseen kaikki voivat osallistua.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!