Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Hallitusohjelmassa sitouduttu poistamaan eriarvoisuutta.

Päätöksiä joudutaan tekemään aikapaineessa, eikä niiden tukena ole täydellistä tilannekuvaa, kertoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) poliitikon työstä Helsingin yliopiston Tiedekulman keskustelutilaisuudessa maanantaina.

– Asiantuntijoiden merkitys poliitikkojen päätöksenteossa kasvaa tässä ajassa, jossa väärän tiedon levittämisestä uhkaa tulla enemmän sääntö kuin poikkeus, köyhyystutkijana toiminut Ohisalo toteaa.

Ministeri oli mukana Helsingin yliopiston monitieteisen yhteiskunnallisen eriarvoisuuden tutkimusaloitteen, INEQ:n järjestämässä keskustelussa, johon osallistuivat myös yliopistonlehtori Lauri Kokkinen Tampereen yliopistosta, apulaisprofessori Sonja Kosunen sekä professori Antti Kauppinen Helsingin yliopistosta.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitus on sitoutunut eriarvoisuuden vähentämiseen kaikessa päätöksenteossa.

Politiikka luo rakenteet myös eriarvoisuudelle

Vaikka Suomi kuuluu maailman tasa-arvoisimpiin maihin, eriarvoisuuden estämiseksi on täälläkin tehtävä töitä, totesivat tutkijat.

ILMOITUS

– Politiikka luo rakenteet, joilla eriarvoisuutta joko vähennetään tai lisätään, Ohisalo totesi.

Hänen mukaansa Suomen lähes maksuton koulutus on keino torjua eriarvoisuutta. Lisäksi kaikilla on mahdollisuus osallistua politiikkaan toimijana.

– Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua yhteiskunnan rakentamiseen ja sen suunnan määrittämiseen, Ohisalo toteaa.

Eriarvoisuutta on tosin siinä, kuinka paljon politiikassa toimijalla on laittaa rahaa esimerkiksi vaalikampanjaan.

Ohisalo muistuttaa, että kansalaiset voivat toimia aktiivisesti paitsi äänestämällä vaaleissa, mutta myös niiden välillä, mistä esimerkkinä ovat kansalaisaloite ja erilaiset kansalaisliikkeet.

Ohisalon mukaan erityisesti taloudellista eriarvoisuutta on torjuttava, koska se saattaa johtaa näköalattomuuteen. Näköalattomuus saattaa lamauttaa, eikä osallistumisella nähdä saavutettavan vaikutuksia.

– Tiedetään, että hyvätuloiset äänestävät aktiivisemmin. Heidän näkökulmansa näkyvät yhteiskunnan päätöksissä.

Eriarvoisuudesta ei yhtä näkemystä

Yliopistonlehtori Lauri Kokkinen kertoi tutkimuksessaan seuranneensa pääministeri Juha Sipilän asettamaa Toimi-työryhmän työtä, jonka tehtävänä oli hakea hyviä, näyttöön perustuvia keinoja eriarvoisuuden estämiseksi eri ministeriöiden poliittisten päätösten tueksi. Työryhmää johti professori Juho Saari. Muut työryhmän jäsenet olivat virastojen ja järjestöjen johtajia eli alansa asiantuntijoita.

Kokkisen mukaan työskentelyä häiritsi, ettei työryhmän jäsenillä ollut yhdenmukaista näkemystä siitä, mitä eriarvoisuus tarkoittaa. Siitä johtui, ettei ollut myöskään käsitystä eriarvoisuuden tilasta Suomessa.

– Tilannekuva puuttuu. Silti työryhmälle oli määritelty, millaiseen tilaan pitäisi pyrkiä, vaikka ei oltu yhtä mieltä edes lähtötilanteesta, Kokkinen kertoo.