Greenpeace/Victor Moriyama

Palot uhkaavat alueen ainutlaatuisen luonnon monimuotoisuutta, alkuperäiskansojen yhteisöjä ja voimistavat ilmastonmuutosta.

Greenpeace Brasilia julkaisi lauantaina uutta kuvamateriaalia Amazonin sademetsää kolme viikkoa piinanneista tulipaloista. Kuvat on otettu Rondônian ja Parán osavaltioissa suoritetuilla tarkkailulennoilla.

Tämän vuoden tammi-elokuun välillä palojen määrä alueella on kasvanut 145 prosenttia viime vuoden samaan aikajaksoon verrattuna. Palot uhkaavat edelleen alueen ainutlaatuisen luonnon monimuotoisuutta, alkuperäiskansojen yhteisöjä ja voimistavat ilmastonmuutosta.

– Tuhon kierteelle on saatava loppu ennen kuin on liian myöhäistä. Perjantaina tehdyllä tarkkailulennolla voimme nähdä presidentti Jair Bolsonaron hallinnon ympäristövastaisen agendan seuraukset: savujen keskellä näkyi mittavia metsätuhoja ja syvälle sademetsiin ulottuvaa teollisen luokan maataloutta, sanoo Danicley Aguiar, Greenpeace Brasilian metsäkampanjoija järjestön tiedotteessa.

Amazonin alueella tulipalot ja metsäkato ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa.

– Hallituksen väitteistä huolimatta on täysin selvää, että Amazonin sademetsää halkovat palot ovat yhteydessä alueen metsäkatoon.

Suojelualueet palavat

Amazonin alueella tulipalot ja metsäkato ovat Greenpeacen mukaan vahvasti yhteydessä toisiinsa. Tämän vuoden paloalueista 75 prosenttia oli metsää vielä vuonna 2017. Pelkästään tämän vuoden elokuun 16. ja 22. päivän välillä havaituista paloista 19 prosenttia havaittiin suojelualueilla.

ILMOITUS

Metsien tuhoutumisella on suora vaikutus ilmastonmuutokseen. Metsäkadon ja tulipalojen lisääntyminen tuottavat lisää kasvihuonekaasupäästöjä ilmakehään ja vähentävät maailman hiilinieluja.

– Amazonin alueen palot ovat vahingoksi myös Brasilian kansainväliselle asemalle. Jopa maataloussektori myöntää nyt, että hallituksen ympäristövastainen politiikka vaarantaa maamme talouden, sanoo Márcio Astrini, Greenpeace Brasilian yhteiskuntapolitiikan koordinaattori.

– Tästä huolimatta Bolsonaro ei ole esittänyt ainuttakaan konkreettista toimenpidettä metsäkadon estämiseksi. Hän on kiinnostunut enemmän kannatuksensa kuin metsien pelastamisesta.

Mercosur pysäytettävä

Greenpeace Suomen maajohtaja Sini Harkki muistuttaa, että EU:n on mahdollista vaikuttaa Brasilian hallintoon esimerkiksi Mercosur-kauppasopimuksen kautta.

– Sopimuksen eteneminen pitäisi pysäyttää siihen asti, että Amazonin alueen aktiivinen tuhoaminen loppuu ja sopimus saadaan linjaan keskeisten YK-sopimusten, esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksen kanssa, Harkki sanoo Greenpeacen tiedotteessa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!