Lehtikuva/Indranil Mukherjee

Kommentti: Suomi ehti jo näyttää EU:n puheenjohtajalta, joka kädet taskussa ”seuraa tilannetta”, kun Amazonian sademetsä – maailman keuhkot – palaa poroksi. Perjantaina alkoi tapahtua.

Kyllähän se tosi pahalta näytti eilen illalla:

– Varmasti tämä on semmoinen vaihe, jossa pitäisi vedota Brasilian hallitukseen, jotta he toimisivat vastuullisesti myös ilmastoasioissa.

Eli tarttis tehdä jotain, ulkoministeri Pekka Haavisto käytännössä lausui Ylelle maailmaa kuohuttavista Brasilian massiivisista metsäpaloista. Haavisto on EU:n puheenjohtajamaan ulkoministeri, ja ministeri hallituksessa, jolta odotetaan poikkeuksellisen paljon tällaisessa ilmastokatastrofissa, joka parhaillaan on käynnissä.

Voidaan vain arvuutella, mitä tapahtui torstai-illan ja perjantaiaamun välisenä aikana. Hallituspuolueiden kansanedustajat ainakin ottivat kantaa tavalla, jonka viesti oli yksiselitteinen: tässä ei nyt sivusta seuraaminen ja äpöstely riitä. EU:n puheenjohtajan on näytettävä esimerkkiä.

Perjantaina aamupäivällä sitä alkoi tulla.

ILMOITUS

Pääministeri Antti Rinne kertoi olleensa jo torstai-iltana yhteydessä EU:n komissioon ja odottavansa unionin toimia vielä perjantain aikana.

– On sanomattakin selvää, että ilmastonmuutoksen kannalta maapallolla ei ole varaa tällaisiin paloihin, Rinne kommentoi.

Seuraavaksi valtiovarainministeri Mika Lintilä väläytti brasilialaisen naudanlihan tuontikieltoa.

– Olen talous- ja rahoitusasioiden neuvoston puheenjohtajana valmis nostamaan asian keskusteluun syyskuussa Helsinkiin saapuvien EU:n valtiovarainministerikollegojeni kanssa, jos edistystä ei ennen sitä saada aikaiseksi, hän sanoi ministeriön tiedotteessa.

Ministerit ovat koolla Helsingissä kolmen viikon kuluttua.

Kolmanneksi ulkoministeri Pekka Haavistokin heräsi. Amazonian metsäpalot otetaan käsittelyyn EU:n ulkoministerien kokouksessa ensi viikolla Helsingissä.

Haavisto on ollut yhteydessä EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaan edustajaan Federica Mogheriniin ja perää unionilta voimakasta toimintaa.

Kauppasopimus vipukeinona

Mitä EU sitten voisi tehdä asiassa? Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala ehdottaa blogissaan EU:n ja Mercosur-maiden eli Argentiinan, Brasilian, Paraguayn ja Uruguayn vapaakauppasopimuksen valmistelun jäädyttämistä, ja Brasilian ja EU:n välisen kaupan rajoittamista erityisesti niissä tuotteissa, jotka linkittyvät kaikkein suorimmin metsäkatoon.

Esimerkiksi tällä hetkellä Brasiliasta tuodaan EU:n alueelle valtavia määriä soijaa jo täysin ilman kiintiöitä ja tullimaksuja.

”Jos ja kun kauppasopimusten solmimista jatketaan tulevaisuudessa minkä tahansa maiden kanssa, tulisi niitä tarkastella uudella tavalla. Sen sijaan, että kauppa elää omassa siilossaan ja ympäristö ja ihmisoikeuskysymykset omassaan, ne tulisi intergroida yhteen. Kauppasopimuksilla tulisi voida esimerkiksi lisätä ilmastosopimusten velvoittavuutta”, Vartiala kirjoittaa.

Aiemmin perjantaina kansanedustaja Mai Kivelä ehdotti samaa hallitukselle tekemässään kirjallisessa kysymyksessä.

Brasilia kattaa 80 prosenttia Mercosurin taloudesta. Sademetsätuhon vakavien seurausten takia Mercosur-kauppasopimuksen hyväksyminen pitää tarkastella ehdollisena suhteessa Amazonian tuhoutumisen estämiselle, Kivelä vaati.

Perjantaina iltapäivällä näytti jo siltä, että Rinteen hallitus reagoi kaikella sillä vakavuudella, mitä tässä asiassa pitääkin. Jatkossa ei toivottavasti ensin nukuta yön yli.