Teollisuusliitto

Eteläranta 10:sta sataa ohjeita neuvottelijoille, vaikka se ole enää sopijapuoli työmarkkinoilla.

– EK on tervetullut takaisin työmarkkinapöytään, jos työehtoasiat näin paljon kiinnostavat, Teollisuusliiton 1.varapuheenjohtaja ja Teollisuuden Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen toivottaa.

Kuumaksikin ennustetun työmarkkinasyksyn alkaessa ohjeita työmarkkinaosapuolille satelee joka suunnasta. Lehtosen mukaan tämä ei ole uutta, mutta silmiinpistävää on Elinkeinoelämän Keskusliiton toiminta. Se muutti muutama vuosi sitten sääntöjään niin, ettei enää tee keskitettyjä tulopoliittisia ratkaisuja. Samalla EK irtisanoi tukun keskusjärjestösopimuksia. Käytännössä EK ilmoitti, ettei se ole enää työmarkkinoilla todellinen sopijapuoli.

– Tämän takia on vähintäänkin outoa, että Eteläranta 10:n suunnasta kuuluu jatkuvasti ohjeita niille, jotka ovat neuvottelemassa työmarkkinaratkaisuja ja työehtosopimuksia, Lehtonen sanoo.

– Olisiko EK:n aika muuttaa uudestaan sääntöjänsä, kun työehtoasiat kiinnostavat sitä näin paljon? Näin se olisi jälleen osapuoli, jolla olisi mandaatti neuvotella ja ottaa kantaa.

Lehtosen mukaan toinen vaihtoehto lienee EK:n nykyinen tapa, eli huudellaan sivusta vailla todellista vastuuta sanomisistaan. Hänen mielestään vallitseva tilanne on vähintäänkin haastava, ja se on omiaan luomaan hämmennystä työmarkkinoilla.

– Sanottakoon tämä selvästi: Kannatan lämpimästi EK:n tulemista takaisin tutulle tontille. Aito kolmikanta tarvitsee ja ansaitsee todellisen neuvottelukumppanin, jolla on vahva oikeutus neuvotella ja sopia. Tämä olisi koko Suomen etu, Lehtonen painottaa.