Lehtikuva/Evaristo Sa

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan Amazonian sademetsän tulipalot ovat kansainvälinen kriisi.

Maailman ilmastolle elintärkeät Brasilian sademetsät ovat viime kuukausina palaneet ennätyksellistä vauhtia.

Brasilian avaruustutkimuksen laitos (Inpe) kertoi satelliittikuvien osoittavan, että Brasiliassa on tammikuusta lähtien ollut jo 72 000 maastopaloa. Yli puolet niistä ovat olleet Amazonian sademetsäalueella.

Luku on korkein vuonna 2013 alkaneen seurannan aikana, ja se on 84 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Bolsonaro teki jo kampanjassaan selväksi, ettei sademetsien suojelu ole hänen asialistallaan.

Metsäkadossa tapahtui kova piikki heinäkuussa, ja palot ovat elokuussa jatkuneet rajuina.

Brasilian äärioikeistolainen presidentti Jair Bolsonaro reagoi jo etukäteen Inpen raporttiin. Hän erotti viime viikolla Inpen pääjohtajan ja syytti virastoa valehtelusta.

ILMOITUS

Agrobisneksen edusmies

Metsäpaloja syttyy myös luonnollisista syistä, mutta niiden määrän rajun kasvun arvioidaan liittyvän tarkoituksellisiin sytyttämisiin.

Maanviljelijät ja karjankasvattajat tekevät kulotuksella tilaa erityisesti soijapelloille ja karjalaitumille. Brasilialaisten lehtien mukaan joillakin seuduilla viljelijät järjestävät erityisiä polttamispäiviä käyttääkseen hyväksi viranomaisten löystynyttä sääntelyä.

Bolsonaro teki jo kampanjansa aikana viime syksynä selväksi, että sademetsien suojelu ei ole hänen asialistallaan.

Tämän vuoden alussa alkaneella virkakaudellaan Bolsonaro on pannut tuulemaan. Hän on puhdistanut ympäristöhallintoa suojeluhenkisistä ja vaihtanut alkuperäiskansojen oikeuksia valvovan viraston Funepin johdon.

Bolsonaro ei ole pelkästään johdonmukaisesti höllentänyt sääntelyä, vaan suoraan kannustanut viljelmien ja laitumien laajentamiseen. Hänen mukaansa viljelijät tarvitsevat maata.

Yksi Bolsonaron valinnan taustavoimista ja päärahoittajista oli Brasilian mahtava agrobisnes, jolla on vahva poliittinen vaikutusvalta myös liittovaltion ja osavaltioiden edustuselimissä.

Suurtilallisten lisäksi monet maata janoavat pienviljelijät äänestivät Bolsonaroa.

”Brasilian sisäinen asia”

Tällä viikolla Brasilian sademetsien tuho on noussut kansainväliseksi huolenaiheeksi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi torstaina, että Amazonian sademetsien tulipalot ovat kansainvälinen kriisi.

Macron muistutti siitä, että Amazonia tuottaa 20 prosenttia maapallon hapesta. ”Talomme on tulessa. Kirjaimellisesti”, twiittasi Macron.

Macron vaati, että Amazonian tuhot on nostettava pääaiheeksi viikonloppuna Ranskan Biarritzissa pidettävässä G7-maiden huippukokouksessa. G7-maat ovat Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat.

Bolsonaro vastasi odotettuun tapaan sanomalla, että sademetsät ovat Brasilian sisäinen asia. Hän syytti Macronia sensaatiohakuisuudesta, henkilökohtaisen poliittisen edun tavoittelusta ja kolonialistisesta ajattelutavasta.

Bolsonaron lähipiiri liittyi reaktioon. Ulkoministeri Ernesto Araújon mukaan Brasiliaa vastaan käydään karkeaa ja epäreilua kampanjaa.

”’Ympäristökriisi’ näyttää olevan viimeinen jäljellä oleva ase vasemmistolaisten valheiden arsenaalissa”, twiittasi Araújo.

Presidentin poika Eduardo Bolsonaro ilmaisi asian ytimekkäästi: ”Macron on idiootti.”

São Paulo pimeni

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on syvästi huolissaan Brasilian palojen vaikutuksesta ilmastokriisiin. Hänen mukaansa ”ei ole varaa aiheuttaa lisää tuhoa hapen ja biodiversiteetin suurimmalle lähteelle”.

Amazonialla maailman laajimpana sademetsänä on suuri merkitys myös hiilinieluna.

Myös julkkikset – joukossa ehkä yllättäviäkin nimiä – ovat tällä viikolla huolestuneet Amazonian tilanteesta. Vetoomuksensa ovat esittäneet muun muassa laulaja Madonna, jalkapalloilija Cristiano Ronaldo ja formulakuski Lewis Hamilton.

Amerikan mantereen suurimman kaupungin, Brasilian São Paulon asukkaat saivat maanantaina konkreettisen muistutuksen metsäpalojen voimasta. Musta savupilvi pimensi kaupungin kello kolmelta iltapäivällä.

Analyysin mukaan kylmä rintama oli muuttanut savupilvien suuntaa. Ne tulivat brasilialaisesta Rondonian osavaltiosta sekä tuhansien kilometrien päästä Boliviasta.

Bolsonaro syytti tiistaina Amazonian paloista ympäristöjärjestöjä, jotka hänen mukaansa lähtevät kameroiden kanssa sytyttelemään metsäpaloja. Kun Bolsonarolta perättiin todisteita tai järjestöjen nimiä, hän sanoi, ettei kirjallisia todisteita ole, vaan hänestä vain tuntuu siltä.

Bolsonaro myös löi leikiksi koko tilanteen. ”Ennen minua sanottiin Kapteeni Moottorisahaksi. Nyt olen Nero, joka sytyttää Amazonin liekkeihin”, hän sanoi.

Bolsonaro viittasi keisari Neroon, jonka on väitetty vuonna 64 katsellen viulua soittaen, kun Rooma paloi.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!