Lehtikuva/Ho

Poliitikot vaativat brasilialaisten tuotteiden tuontikieltoa, Mercosur-kauppasopimuksen jäädyttämistä ja hallitukselta terävämpää reagointia.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä vaatii Suomelta toimia Amazonin sademetsän suojelussa. Maailman keuhkoiksi kutsuttu sademetsän tuho on kiihtynyt vuoden alussa Brasilian presidenttinä aloittaneen Jair Bolsonaron valtakaudella. Nyt maailman suurinta sademetsää palaa ennätyksellisen paljon.

– Brasilian presidentin ilmasto- ja ympäristöpolitiikka aiheuttaa vakavaa huolta ympäri maailmaa, sillä sademetsän kadosta kärsivät kaikki, eivät vain brasilialaiset. Metsien polttamisen taustalla on maatalouden, erityisesti karjatalouden ja soijarehun viljelyn, tarve laajeta yhä kiihtyvämmällä tahdilla. Tämä aiheuttaa vakavaa tuhoa ilmastolle, luonnon monimuotoisuudelle sekä paikallisille alkuperäiskansoille, Mai Kivelä kirjoittaa perjantaina jättämässään kirjallisessa kysymyksessään.

Kivelä huomauttaa, että Euroopan unionin ja neljän Latinalaisen Amerikan (Argentiina, Brasilia, Uruguay, Paraguay) maan muodostaman Mercosur-kauppavyöhykkeen välistä kauppasopimusta ei vielä ole lopullisesti hyväksytty.

”Suomen on näytettävä johtajuutta ja oltava aktiivinen Amazonian suojelussa”

– Brasilia kattaa 80 prosenttia Mercosurin taloudesta. Sademetsätuhon vakavien seurausten takia Mercosur-kauppasopimuksen hyväksyminen pitää tarkastella ehdollisena suhteessa Amazonian tuhoutumisen estämiselle, Kivelä vaatii.

Kivelä penää Antti Rinteen (sd.) hallitukselta vastausta, miten Suomi EU:n puheenjohtajamaana aikoo varmistaa unionin kauppapolitiikassa ilmastonmuutoksen paremman huomioimisen. Tämän lisäksi Kivelä kysyy aikooko Suomi edistää ajatusta siitä, että unioni ottaisi käyttöön talouspakotteet, jos Brasilia jatkaa sademetsien tuhoamista.

ILMOITUS

– Suomen on näytettävä johtajuutta ja oltava aktiivinen Amazonian suojelussa. Puheenjohtajamaana Suomi varmistaa, että EU ottaa kauppapolitiikassaan huomioon kiihtyvän ilmastonmuutoksen ja vaatii sademetsien suojelua. Suomen johdolla Eu:ssa pitää lykätä Mercosurin sopimuksen hyväksymistä ja harkita talouspakotteiden käyttöönottoa suhteessa Brasiliaan, mikäli sademetsän tuhoaminen jatkuu, Kivelä kirjoittaa.

Amazonin metsäpalot ovat herättäneet tyrmistystä eri puolilla maailmaa. Bolsonaro itse on kuitannut metsäpalot Brasilian sisäiseksi asiaksi ja syyttänyt ympäristöjärjestöjä niiden sytyttämisestä. Elokuun alussa Bolsonaro väitti, että Amazonin sademetsästä julkaistut satelliittikuvat ovat väärennettyjä.

Äärioikeistolainen Bolsonaro nousu Brasilian presidentiksi hämmensi viime vuonna. Kansan Uutiset avasi viime vuoden marraskuussa, miten hän onnistui nousemaan valtaan.

Lue lisää: Maailman keuhkot palavat – Suomi seuraa tilannetta EU:n puheenjohtajana

Brasilian Bolsonaro kieltää sademetsätuhot

Äärioikeisto ja talousliberaalit yhdistivät voimansa Brasiliassa – tiukka yksityistämislinja toi Bolsonarolle maltillisen oikeiston tuen

Ääninauhat kertovat, että Brasilian Lula juonittiin vankilaan

Bolsonaro lupaa aseita ja uskontoa brasilialaisille