Lehtikuva/Stringer

Poliitikot vaativat brasilialaisten tuotteiden tuontikieltoa, Mercosur-kauppasopimuksen jäädyttämistä ja hallitukselta terävämpää reagointia.

– Jos Amazonilla tapahtuu nyt tällaista, ei maapallon muilla ilmastonmuutoksen torjuntatoimilla ole paljon merkitystä, sanoi Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen apulaisprofessori Markus Kröger Ylelle torstaina.

Brasiliassa palaa nyt sademetsää enemmän kuin koskaan nykyisen satelliittivalvonnan aikana agribisneksen tieltä. Maan äärioikeistolainen presidentti Jair Bolsonaro on pitänyt sademetsiä talouskasvun esteenä.

Maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen mukaan tuhoa kiihdyttää soijalla syötettyjen eläinten syöminen.

Neljäsosa maailman metsien hiilivarastosta on sitoutunut Brasilian sademetsiin. Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaati torstaina sademetsien tuhosta hätäkeskustelua seuraavassa G7-kokouksessa.

Suomi on parhaillaan EU:n puheenjohtajamaa. Ylen haastattelemat ministerit eivät luvanneet nopeaa puuttumista tilanteeseen.

ILMOITUS

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnarissa (sd.) Brasilian metsäpalot herättävät "erittäin huolestuneita tuntemuksia". EU-Mercosur-sopimus saattaisi hänen mukaansa olla tapa myös sitouttaa Brasiliaa tiiviimmin ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun tai ympäristönsuojeluun.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan tässä vaiheessa ”pitäisi vedota Brasilian hallitukseen, jotta he toimisivat vastuullisesti myös ilmastoasioissa”.

”Tiukka linja EU:ssa”

Poliittisella ja kansalaisjärjestökentällä asian seuraaminen ei riitä, vaan Suomelta ja EU:lta vaaditaan nopeaa reagointia.

Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr.) vaati Euroopan unionia kantamaan vastuunsa ja vaatimaan Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen. Muutoin Mercosur-vapaakauppasopimusta ei voi hyväksyä.

– Metsäpalojen vaikutukset eivät kosketa vain Brasiliaa. Koko maailman on nyt käännettävä katseensa Brasiliaan ja luotava painetta Amazonin tuhon lopettamiseen. Norja ja Saksa ovat jo ryhtyneet toimiin. EU:n puheenjohtajamaana Suomen pitäisi ajaa tiukkaa linjaa koko EU:ssa.

EU:n ja Mercosur-maiden välisen kauppasopimuksen edellytyksenä on, että osapuolet sitoutuvat Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin.

– Suurena kauppakumppanina Euroopan unionilla on valtaa suhteessa Brasiliaan. Tästä on pidettävä kiinni ja EU:n on puututtava Bolsonaron sademetsiä tuhoavaan ja ilmastonmuutosta kiihdyttävään politiikkaan, Niinistö vaati.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii tuontikieltoa brasilialaisille tuotteille.

– Jokainen brasilialaisesta soijasta suoraan tai välillisesti riippuvaisia tuotteita käyttävä on ilmastotuholainen. Meidän on uskallettava asettaa kaikki brasilialaiset soijatuotteet ja lihat boikottiin kunnes tämä sikailu sademetsissä saadaan loppumaan. Suomessa K- ja S-ryhmän sekä Lidlin tulisi poistaa kaikki tällaiset tuotteet välittömästi hyllyistään. On hienoa, että kotimaisessa lihantuotannossa rehusoijasta on jo käytännössä luovuttu.

Tilanteen seuraaminen ei riitä

Monet vasemmistoliiton kansanedustajat vaativat hallitukselta enemmän kuin seuraamme tilannetta -reaktiota.

Näin Anna Kontula:

Pia Lohikoski kehotti esittämään EU:n kauppasopimuksen jäädyttämistä.

Kauppaneuvotteluja jäihin esitti myös Hanna Sarkkinen:

Opetusministeri Li Andersson vaati hänkin hallitusta toimimaan: