Lehtikuva/Roni Lehti

Työllisyyshyöty toteutuisi vain malleissa, joissa leikataan pitkäaikaistyöttömiltä.

Työttömyysturvan porrastus on jälleen noussut esitysten joukkoon keinona parantaa työllisyyttä. Tilastokeskus kertoi tällä viikolla, ettei työllisyysaste ole noussut yli puoleen vuoteen.

Työttömyysturvan porrastusta esitti viimeksi kokoomus keskiviikkona. Puolueen mukaan vaikutus olisi 10 000 työllistä lisää.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta ei kannata mallia, joka ”joka leikkaisi pitkäaikaistyöttömäksi jääneiltä, jos tuloksena ei edes ole työllisyyden kasvu ja julkisen talouden vahvistuminen”.

Kaukoranta kommentoi työttömyysturvan porrastuksesta tehtyjä esityksiä SAK:n blogissa. Kokoomuksen lisäksi asiaa on pitänyt esillä Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

SAK:n pääekonomistin mukaan porrastus ei ole mikään ihmelääke työllisyyteen. Hän viittaa valtiovarainministeriön suosimiin vaikutuslaskelmiin, jossa työttömyysturvan muutokset vaikuttavat työllisyyteen työnteon kannustimien kautta.

ILMOITUS

”Näin ollen porrastus aiheuttaa laskelmissa työllisyysvaikutuksia vain, jos niiden myötä työttömyysturvan keskimääräinen korvausaste muuttuu. Eli porrastus parantaa työllisyyttä vain, jos se leikkaa keskimääräistä työttömyysturvan tasoa”, Kaukoranta kirjoittaa.

”Tämän takia kustannusneutraalit porrastusmallit, jotka parantavat turvaa työttömyyden alkuvaiheessa ja heikentävät turvaa työttömyyden pitkittyessä, eivät vaikutusarvioiden mukaan vahvista työllisyyttä.”

Leikkaisi pitkäaikaistyöttömiltä

Kaukorannan mukaan työttömyysturvan korotus alkuvaiheessa heikentää kannustimia ja hidastaa työllistymistä. Loppupuolen heikennys vastaavasti parantaa kannustimia ja nopeuttaa työllistymistä.

”Pitkäaikaistyöttömän näkökulmasta tällainen malli on kuitenkin leikkaus.”

Kyse on sadoista euroista. Esimerkiksi kustannusneutraali porrastus, jossa ensimmäiset kuusi kuukautta työttömyysetuus olisi viisi prosenttia nykyistä korkeampi ja sen jälkeen kuusi prosenttia nykyistä alempi leikkaa puolitoista vuotta työttömänä olevan yhteenlaskettuja työttömyysetuuksia 560 eurolla. Vastaavasti vain puoli vuotta työttömänä oleva saisi etuuksia 400 euroa nykyistä enemmän, laskee Kaukoranta.

Työllisyyshyöty edellyttäisi suurempia leikkauksia. SAK ei kannata minkäänlaisia leikkauksia työttömyysturvaan.

”En ymmärrä niitä, jotka ovat valmiit leikkaamaan työttömyysturvasta sitä porrastamalla. Nähdäkseni työllisyyshyödyn hakeminen porrastusmallin kautta johtaa väistämättä niin rajuihin leikkauksiin pitkäaikaistyöttömien etuuksiin, että se on sekä inhimillisesti että poliittisesti huono ratkaisu”, Kaukoranta kirjoittaa.

Twitterissä hän arvioi kokoomuksen työllisyysohjelman tarkoittavan yhteensä 350 miljoonan euron leikkauksia sosiaaliturvaan.