Lehtikuva/Roni Lehti

Jos oikoteitä korkeaan työllisyyteen olisi, ne olisi jo löydetty, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo.

Kokoomus julkaisi keskiviikkona ohjelman, jolla sen mukaan Suomeen syntyisi vähintään 60 000 työpaikkaa. 60 000 työpaikkaa tarvitaan hallituksen tavoittelemaan 75 prosentin työllisyysasteeseen. Tänä vuonna työllisyysaste ei ole enää noussut.

– Jos oikoteitä korkeaan työllisyyteen olisi, ne olisi jo löydetty, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi esitellessään ohjelman.

Orpo lupasi kokoomuksen tukevan hallitusta sen tavoitteessa nostaa työllisyyttä.

– Olemme valmiita kannattamaan jokaista hallituksen esittämää, todennetusti vaikuttavaa työllisyyskeinoa. Julkaisemme työkalupakkimme ehdotukset keskustelunavauksena jo nyt, ennen hallituksen budjettiriihtä, jotta hallituksella olisi aikaa tutustua ehdotuksiin ja hyödyntää niitä omassa työssään.

Kokoomuksen mukaan sen esityksistä voidaan luotettavasti arvioida mittakaavaltaan 30 000 uuden työllisen edellyttämät toimet. Toisen vaadittavan 30 000 työllisen osalta sen listaamilla toimilla on ”vahva positiivinen, mutta vaikeasti arvioitavissa oleva työllisyysvaikutus”.

ILMOITUS

Kokoomus ehdottaa muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista, niin, että turva on työttömyyden alussa nykyistä parempi, minkä jälkeen tukisumma laskee joko tasaisesti tai portaittain työttömyyden pitkittyessä.

Porrastuksen rinnalla työttömyysturvaan liittyisivät edelleen myös aktiivimallin perusperiaatteet.

Työttömyysputken kokoomus poistaisi kokonaan, koska puolueen mukaan se nostaa ikääntyneiden työttömyyttä.

Lisäksi kokoomus ajaa työllisyyttä parantavaa perhevapaauudistusta, veronkevennyksiä ja paikallisen sopimisen lisäämistä. Kotitalousvähennyksen leikkaamista se vastustaa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!