Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Opetus- ja kulttuuriministeriön täydennysehdotus saapui VM:n valmisteluun sellaisessa vaiheessa, että sitä ei ole enää ehditty huomioida kokonaisuudessaan.

Valtiovarainministeriö (VM) sanoo, ettei se ole puuttunut opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) budjettiehdotuksen sisältöön. Kansan Uutiset kertoi eilen uutisessaan, että VM olisi näin toiminut.

Merkittävät erot OKM:n ja valtiovarainministeriön ehdotusten sisällöissä johtuvat siitä, että OKM toimitti alkuperäisen ehdotuksensa jälkeen täydennysehdotuksen. Täydennysehdotuksessa opetus- ja kulttuuriministeriö siis esitti lisäyksiä, eikä valtiovarainministeriö poistanut OKM:n ehdotuksesta mitään, kirjoittaa valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Sami Yläoutinen sähköpostiviestissään.

– Täydennysehdotus on saapunut VM:n valmisteluun sellaisessa vaiheessa, että sitä ei ole enää ehditty huomioida kokonaisuudessaan. Tästä syystä ehdotettuja tekstimuutoksia ei ole sisällytetty VM:n talousarvioehdotuksen perusteluihin, Yläoutinen selventää.

Yläoutisen mukaan OKM:n täydennysehdotus on mahdollista huomioida budjettiprosessin seuraavissa vaiheissa. Hallitus päättää lopullisesti ensi vuoden budjetista syyskuun budjettiriihessä. Eduskunta käsittelee budjettia koko syksyn.

Valtiovarainministeriön tekemät muutokset ministeröiden ehdotusten perusteluosioihin ovat tavallisia, Yläoutinen kirjoittaa.

– Budjettiprosessissa VM:n tehtävä on varmistaa, että koko valtion talousarvioehdotuksen perustelut vastaavat ehdotettavaa rahoitusta.