Jarno Mela

Pekosen oma suosikki on 5+5+5-malli, jossa toinen vanhempi voisi käyttää kymmenen vapaakuukautta ja toinen viisi.

Ei heikennystä äidin asemaan, vaan entistä tasa-arvoisempi järjestelmä. Siinä askelmerkit hallituksen käynnistämälle perhevapaauudistukselle, jonka valmistelua vetää sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

– Tavoitteena on saada molemmille vanhemmille kiintiöidyt vapaakuukaudet. Sen lisäksi tulisi vielä yksi jakso, joka voidaan jakaa vanhempien kesken, Pekonen sanoi Kansan Uutisille keskiviikkona vasemmistoliiton ministeriryhmän kokouksessa Porvoossa.

Pekosen mukaan lopullinen malli ratkeaa työn aikana työryhmässä.

– Olen itse katsonut, että 5+5+5-malli olisi mahdollinen. Siinä ei myöskään heikennettäisi nykymallia. Toinen vanhempi voisi käyttää ensin kymmenen kuukautta, sen jälkeen toinen sen viisi.

Pekonen korostaa, ettei halua lukita mitään mallia.

ILMOITUS

– Tämä (5+5+5+) on kuitenkin minun ajatukseni. Se olisi mahdollinen, ja näen tämän itse parhaana vaihtoehtona.

Se on kuitenkin selvää, että kotihoidontuki pysyy ennallaan.

– Siitä on aika vahvasti hallitusohjelmassa kirjattu, Pekonen sanoi.

Sosiaaliturvan uudistus valtava työ

Toinen suuri uudistus, joka Pekosen johdolla aloitetaan, on sosiaaliturvan uudistus. Pekonen huomauttaa, että parlamentaarisena komiteatyönä alkavan valmistelun ei ole edes tarkoitus valmistua tällä vaalikaudella.

– Siinä on tarkoitus käydä läpi koko meidän sosiaaliturva- ja etuusjärjestelmä. Purkaa mahdollisia päällekkäisyyksiä. Kuitenkin niin, ettei kenenkään perusturva ei tule heikentymään uudistuksen myötä.

Pekonen nostaa esiin asioita, jotka ovat jo lähteneet liikkeelle osana valtavaa uudistusta. Tällaisia ovat esimerkiksi perusturvakorotukset.

– Samoin pienten eläkkeiden korottaminen ja aktiivimallin purkaminen etenevät jo omassa prosessissa.

Eläkkeiden korottaminen koskee Pekosen mukaan 600 000 eläkeläistä.