Lehtikuva/Mikko Stig

Opetusministeri Li Andersson vaati uutta kunnianhimon tasoa koulutusinvestointeihin.

Investoinnit koulutukseen ovat elinehto Suomen kansainväliselle kilpailukyvylle, vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson sanoi keskiviikkona vasemmistoliiton ministeriryhmän kesäkokouksessa Porvoossa.

Andersson pohjusti syyskuun budjettiriihtä muistuttamalla, että koulutustason nousu on päässyt pysähtymään ja vaati koulutusinvestointeihin uutta kunnianhimon tasoa.

– Tiedot suomalaisen koulutustason pysähtymisestä pitäisi ravistaa meidät hereille. Olemme kansakuntana nukkumassa pommiin. Tällä hetkellä 70-luvulla syntyneet ovat jäämässä tämän maan koulutetuimmaksi sukupolveksi. Jos annamme tämän kehityksen jatkua, Suomi jää tulevaisuudessa jälkeen, kun kansainvälinen kilpailu kiristyy ja muualla ollaan rohkeampia näkemään koulutukseen ja tieteeseen tehtävien investointien merkitys kansantaloudelle.

Andersson liitti investoinnit osaamiseen myös hallituksen työllisyystavoitteeseen.

– Koulutus on parasta työllisyyspolitiikkaa erityisesti osaajapulan ratkaisemiseksi. Vasemmistoliitto lähtee budjettiriihessä siitä, että tämän pitää näkyä panostuksina sekä korkeakoulujen perusrahoitukseen, että panostuksina muun muassa ammatilliseen koulutukseen osaajapulaan vastaamiseksi, sekä maahanmuuttajien koulutukseen, opetusministeri.

ILMOITUS

Perhevapaat ja joustava sosiaaliturva kärkitavoitteina

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen pohjusti puheenvuorossaan tänä syksynä alkavaa työtä sosiaaliturvan uudistamiseksi. Pekonen linjasi, että uudistuksen tavoitteena on ihmisen näkökulmasta oikeudenmukainen, selkeä ja toimiva järjestelmä, joka mahdollistaa työnteon ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen muuttuvissa elämäntilanteissa.

– Työn tekemisestä ja vastaanottamisesta ei saa tehdä hankalaa, eikä se saa vaarantaa tunnetta perusturvan säilymisestä. Siksi työttömyysturvan ja perusturvan tulee joustaa, jotta ihminen uskaltaa ottaa vastaan tai edes hakea lyhytkestoisempaakin työtä, ministeri Pekonen sanoi.

Hän taustoitti myös vastuulleen kuuluvaa perhevapaauudistusta, jonka uskoo tulevan maaliin ministeriaikanaan vuoden 2021 aikana.

Perhevapaita uudistetaan tasa-arvo edellä.

– Haluamme Suomen olevan aidosti tasa-arvon kärkimaa. Siksi nyt käynnistyvä perhevapaauudistus on meille ensisijaisesti tasa-arvokysymys, ministeri Pekonen sanoi.

Paremman arjen päätökset tehtävä heti

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki korosti puheenvuorossaan, että ihmisten arjessa tuntuvat uudistukset on tärkeää saada voimaan heti hallitustaipaleen aluksi.

– On äärimmäisen tärkeää, että perusturvakorotukset, aktiivimallin purku ja subjektiivisen päivähoidon palauttaminen on laitettu vauhdilla liikkeelle ja saadaan voimaan heti ensi vuoden alussa. Nämä ovat asioita, jotka vaikuttavat suoraan ihmisten elämään ja jokapäiväiseen arkeen.

Arhinmäen mukaan sillä on isolle joukolle suuri merkitys, että uudistukset astuvat voimaan heti ensi vuoden alussa, eivätkä joskus tulevaisuudessa.

– Jokainen kuukausi on ihmisille tärkeä. Etupainotteiset perusturvan korotukset merkitsevät myös sitä, että ne vaikuttavat jatkossa myös korkeampina indeksikorotuksina, Arhinmäki jatkoi.