Liisa Valonen

Vientialat aloittavat syksyllä, julkinen sektori vasta ensi keväänä.

STTK:n hallitus keskusteli maanantaina pian alkavan työmarkkinoiden neuvottelukierroksen aikatauluista, neuvottelutavoitteista ja liittojen välisestä koordinaatiosta.

– Neuvotteluja vasta aloitellaan, mutta julkisuudessa puheet ovat kovia ja asioita lukitaan ennen kuin neuvottelupöytään on kunnolla istuttu. Kun keskeiset vientialat neuvottelevat tänä syksynä ja julkinen sektori aloittaa omat neuvottelunsa vastaa keväällä 2020, pitkästä neuvottelurupeamasta tulee erittäin haastava, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola arvioi.

Yksi tekijä kierroksella on kilpailukykysopimus, joka STTK:n mukaan oli palkansaajille raskas.

– Nyt on taloudessa toinen aika, ja tämä näkyy liittojen tavoitteissa. Palkansaajien harteille sälytettäviä talkoita on turha odottaa. Elinkeinoelämän keskusliiton irtauduttua keskitetyistä työmarkkinaratkaisuista edessä on puhdas liittokierros. Kun toimialat neuvottelevat itsenäisesti pitkällä aikavälillä, työrauhavelvoite on katkolla kunkin sopimuksen päättyessä. Myös koordinaatio on haasteellista, Palola sanoo.

Hänen mukaansa paras keino vahvistaa työllisyyttä ja tukea kasvua on hallittu työmarkkinakierros.

”Laatuasioissakin eteenpäin”

Liittokierroksella palkat ja kilpailukykysopimuksen perintönä oleva työajan pidennys nousevat keskeiseen rooliin. STTK toivoo, että työelämän laatuasioissakin päästäisiin eteenpäin.

– Työurien pidentämisen näkökulmasta keskeisiä ovat työhyvinvointiin, tasa-arvoon ja osaamisen vahvistamiseen liittyvät asiat. Lisäksi henkilöstön edustajien asemaa tulisi vahvistaa, esittää Palola.