Lehtikuva/-

Iranin ulkoministeri vierailee tänään, Venäjän presidentti keskiviikkona.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, ulkoasiainvaliokunnan jäsen Paavo Arhinmäki pitää tärkeänä, että Iranin ihmisoikeustilanne nousee esiin Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarifin Suomen vierailulla maanantaina. Zarif tapaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön, ulkoministeri Pekka Haaviston sekä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin.

– Tapaamisessa tulisi keskustella ihmisoikeuksien ja naisten aseman vahvistamisesta Iranissa. Suomen ulkopoliittisen johdon on nostettava esiin poliittisten vankien tilanne sekä vähemmistöjen asema, Arhinmäki sanoo.

Kurdit ja muut etniset vähemmistöt kohtaavat Iranissa edelleen usein syrjintää ja ihmisoikeusloukkauksia. Oikeudenkäynnit eivät täytä kansainvälisen oikeuden vaatimuksia, ja epäinhimilliset rangaistukset ovat yleisiä.

– Kurdien tilanne on kestämätön. Iranin poliittisista vangeista lähes puolet on kurdeja. Kurdeille pitää taata kulttuuriset ja poliittiset oikeudet Iranissa.

Keskiviikkona Suomeen puolestaan saapuu Venäjän presidentti Vladimir Putin. Arhinmäen mukaan myös tässä tapaamisessa presidentti Niinistön olisi otettava esiin Venäjän ihmisoikeustilanne.

– Venäjällä ihmisoikeustilannetta heikentää muun muassa opposition ja kansalaisjärjestöjen toiminnan rajoittaminen. Demokratian toteutuminen edellyttää vapaata lehdistöä ja kansalaistoimintaa. Viime viikkojen poliisin rajut otteet opposition mielenosoituksia kohtaan pikemminkin kielivät siitä, että Venäjällä ollaan menossa huonompaan suuntaan.

– Suomen tulee edistää ihmisoikeuksia, demokratiaa ja rauhaa myös kahdenvälisissä suhteissa. Siihen on tällä viikolla kaksi hyvää tilaisuutta.