Marc-André Boisvert/IPS

Suomen valmius on hyvä.

Kulkutauti voi matkata etäisestä maaseutukylästä maailman metropoleihin alle kahdessa vuorokaudessa. Herkästi tarttuva ja leviävä virus on lähivuosikymmenien aikana todennäköisempikin miljoonatappaja kuin sota.

Siksi on tärkeää, että valtiot varautuvat tautiepidemioihin. Varautumistason voi tarkistaa nettisivustolta, joka antaa luotettavaa ja tiivistä tietoa maan kyvystä havaita, pysäyttää ja ennalta estää terveysuhkia – sikäli kuin maalle on tehty Joint External Evaluation eli ulkopuolinen arviointi valtion kyvystä toimia niin.

Lähes puolelta puuttuu valmiusarvio

JEE-arvioinnin pohjalta maille tehdään valmiuspisteytys, jota kutsutaan nimellä ReadyScore. Sata prosenttia on täydellinen tulos, mutta jos valtio saa yli 80 prosenttia, valmius on riittävän hyvä.

Suomi saa prosenttiluvuksi 86, jolla se päihittää esimerkiksi Indonesian (64) ja Etelä-Afrikan (62), mutta jää jälkeen Japanista (92) ja Yhdysvalloista (87).

Toistaiseksi JEE-arviointi on tehty maailman 195 valtiosta vain sadalle. Koko maailman kyvystä vastata kulkutautien haasteisiin ei siis vielä tiedetä paljonkaan.

Globaalia taloutta hallitsevista G20-maista arviointi on yhä tekemättä Brasiliassa, Kiinassa, Ranskassa, Intiassa, Italiassa, Venäjällä ja Turkissa. Argentiina, Kanada, Saksa ja Meksiko ovat lupautuneet arviointiin, mutta tietoja ei vielä ole saatu.
Englanninkielinen versio

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!