Antti Yrjönen

Sipilän hallitusta on ainakin osin kiittäminen siitä, että Ajak Majok lähti mukaan politiikkaan. Uuskielen ja karun todellisuuden välinen ristiriita oli omiaan ärsyttämään ammattilukion oppilaskunnan puheenjohtajaa. Kokemus epäoikeudenmukaisuudesta pakotti ottamaan kantaa.

– Hallitus puhui koulureformista, kun käytännössä potkittiin päähän 10 000 amislaista, Majok sanoo edelleen tuohtuneena nuorten ammattikoululaisten heitteillejätöstä.

– Tulin kiukkuiseksi, kun ymmärsin, että uuden lain mukaan viisitoistavuotiaiden oletettiin hankkivan ammattitaidon itseohjautuvasti.

Majok oli muuttanut peruskoulun jälkeen kotipaikkakunnaltaan Oulusta Kokkolaan opiskelemaan kolmoistutkintoa. Lukion päättötodistuksen ja ylioppilastutkinnon lisäksi hän suoritti vaatetusalan ammattitutkinnon. Sittemmin alan kiehtovuutta Majokin silmissä on alkanut varjostaa tietoisuus sen osuudesta ilmastokriisiin.

Kokkolan oli tarkoitus olla vain paikka hoitaa tutkinnot plakkariin, mutta varsin pian sinne muutettuaan Majok huomasi tempautuneensa mukaan paikallisiin rientoihin ja toimivansa oppilaskunnan puheenjohtajana. Kokkolan ympyrät olivat kuitenkin hänelle kovin pienet.

ILMOITUS

– Tulin tosi tietoiseksi siitä, että jos haluaa vaikuttaa peliin, on oltava mukana pelikentillä. Kokkola ei ollut oikea paikka siihen, hän toteaa.

Side opiskelukaupunkiin on edelleen olemassa, Majok kirjoittaa kolumneja Kokkola-lehteen.

Ilman tanssia ei ole elämää

Helsinkiin Ajak Majok muutti vuosi sitten, koska pääkaupunki tuntui tarjoavan paremmat mahdollisuudet maailman parantamiseen. Yhden itselleen sopivan viiteryhmän Majok löysi vasemmistonuorista, joille yhtäläinen ihmisarvo on itsestäänselvyys.

– Solidaarisuudessa on jotain panafrikkalaista, hän kuvaa.

– Olin hengaillut Helsingissä vasta hetken, enkä oikeastaan tuntenut paljon ketään, kun ilmaisin, että vaalit ovat tulossa ja ehdokkuus kiinnostaisi.

Tulokas otettiin avosylin vastaan.

– Tai en ainakaan kuullut kenenkään kysyvän, että mikä toi tyyppi on, Majok naurahtaa.

Eduskunnasta tai europarlamentista ei ensikertalaiselle paikkaa herunut, mutta rohkea ja selkeäsanainen nainen huomattiin. Vasta paikkakunnalle muuttaneelle pari tuhatta ääntä on kelpo määrä.

Hallitus puhui koulureformista, kun käytännössä potkittiin päähän 10 000 amislaista.

Poliittista tulevaisuuttaan Ajak Majok ei ole kovin pitkälle suunnitellut, mutta epäilemättä sellainen on odotettavissa. Millainen, siitä hän ei ole vielä varma. Pyrkiäkö kapuamaan perinteisen politiikan tikkaita vai olisiko luonnikkaampaa toimia taustavaikuttajana tai influensserina sosiaalisessa mediassa.

– Varmaa on, että haluan vaikuttaa itselleni sopivissa kanavissa ja käydä yhteiskunnallista keskustelua jossain paikassa ja tilassa, hän vakuuttaa.

Vaalien jälkeen sohvasurffausta

Koko Hubaran blogista alkunsa saanut Ruskeat tytöt on vasemmistonuorten ohella toinen Ajak Majokille tärkeä ryhmä. Yhdeksi inspiraation lähteeksi hän mainitsee Feministisen puolueen perustajajäsenen Maryan Abdulkarimin. Tanssiminen Ruskeiden tyttöjen riveissä Ruisrockissa 2018 oli mieleenpainuva kokemus.

– Taide ja kulttuuri ovat ilmaa, jota hengitän, hän sanoo.

– Kirjoittaminen on ollut henkireikäni aina ja ilman tanssia en voisi elää.

Ruskeat tytöt oli ryhmä, johon Majokin ruskeana nuorena naisena oli Helsinkiin muutettuaan helppo liittyä ja samastua. Nelivuotiaana Sudanista muuttaneelle Majokille Oulu on kotikaupunki ja Suomi kotimaa, mutta kaikille suomalaisille asia ei ole vielä avautunut. Työssään Nuorten mielenterveysseura Yeesin viestinnän ja vaikuttamisen koordinaattorina Ajak Majok voi hyödyntää historiaansa ja kokemuksiaan epämukavuusalueella elämisestä.

Ulkonäöltään enemmistöstä eroavana oululaisena Majok tottui lapsena ja nuorena elämään mukavuusalueensa reunoilla. Lapsuus lähiössä oli kuitenkin turvallinen ja onnellinen. Siksi hän ihmettelee, miten moni niin sanottu kantasuomalainen katsoo olevansa asiantuntija siinä, millaista on asua kulttuureiltaan monenkirjavassa lähiössä, vaikkei olisi sellaisessa edes vieraillut, saati asunut.

Raskaasta vaalikeväästä Ajak Majok toipui reippaalla irtiotolla arjesta. Parin viikon Eurooppa-turnee antoi aikaa ajatella.

– Meillä milleniaaleilla täytyy aina olla joku kriisi meneillään, hän kuvaa liikkeellelähtönsä tunnelmia.

Kaltaisiaan kriiseileviä milleniaaleja Majok tapasi Berliinissä, Amsterdamissa ja muualla Euroopassa, sohvasurffaajana tutustuminen ihmisiin kävi nopeasti ja helposti. Vastaan tuli myös luutuneita asenteita. Liftatessa kyydintarjoaja saattoi ihmetellä nuoren naisen matkustamista yksin, yksin liikkeellä olevalle naisellehan voi tapahtua vaikka mitä kamalaa.

– Ärsytti, miten ihmiset katsoivat asiakseen kauhistella yksin matkustavan naisen kohtaamia vaaroja minulle sen sijaan, että puhuisivat niille nuorille miehille, joiden katsovat vaaraksi olevan.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.