Jarno Mela

Länsi- ja Etelä-Suomi hamuavat aiempaa suurempaa osuutta 4–5 miljardin euron potista.

EU:n rakennerahastojen ensi vuosikymmenen jakautumisesta Suomen sisällä viritellään isoa riitaa. Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen sanoi aiemmin tällä viikolla Ylelle , että Etelä- ja Länsi-Suomen on saatava nykyistä suurempi osuus yhteensä 4–5 miljardin euron potista EU:n ohjelmakaudella 2021–2027.

Savolainen perusteli työttömyyden, nuorten syrjäytymisen ja koulupudokkaiden olevan arkea myös Etelä- Länsi-Suomessa.

– Harvaan asuttujen alueiden tuki kuuluu Itä- ja Pohjois-Suomeen, mutta muilta osin jaettavien tukien jakoperusteita pitäisi muuttaa, Savolainen esitti.

Nyt Itä-ja Pohjois-Suomi saavat kaksi kolmasosaa tuista. Alueella asuu neljännes suomalaisista

”Olisi puhdas ryöstö”

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston mielestä esitys tutkimuksen ja elinkeinoelämän kannalta tärkeiden EU:n rakennerahastojen uusjaosta ruuhka-Suomen hyväksi on pöyristyttävä.

ILMOITUS

– Rakennerahastojen painopisteen siirto etelään olisi puhdas ryöstö. Rahan keskittäminen kasvukeskuksiin näivettäisi Pohjois-Pohjanmaan elinkeinoelämää monella tapaa esimerkiksi matkailun ja innovaatiotoiminnan kärsiessä. Myös koulutussektori kärsisi alueellamme, toteaa Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja Olli Kohonen.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto painottaa sitä, että EU:n rakennerahastojen tarkoitus on nimenomaan kaventaa alueiden välistä eriarvoisuutta. Ne kuuluvat Pohjois- ja Itä-Suomelle EU:hun liittymissopimuksen nojalla.

”Piste etelän herrojen puheille”

– Niiden kautta luodaan paljon työtä ja hyvinvointia, joten rakennerahastot eivät todellakaan ole mitään lillukanvarsia, sanoo Kohonen, ja vaatii torniolaista elinkeinoministeri Katri Kulmunia laittamaan pisteen ”etelän herrojen röyhkeille puheille”.

– Esimerkiksi Uudellemaalle suuntautuu jo nyt lähes 300 miljoonaa euroa Business Finlandin rahoja kansallisten tukien osalta, kun pohjoisessa joudutaan lähes nuolemaan näppejä niitä jaettaessa. Ainoa oikeudenmukainen päätös on nyt säilyttää EU:n rakennerahastojen suhde Pohjois- ja Itä-Suomen hyväksi vähintään nykyisessä muodossaan, Kohonen sanoo.

Ylen mukaan Kulmunin johtamalta työryhmältä odotetaan uutta rakennerahoituskautta koskevaa rahanjakopäätöstä jo lähikuukausina.