Jarno Mela

Länsi- ja Etelä-Suomi hamuavat aiempaa suurempaa osuutta 4–5 miljardin euron potista.

EU:n rakennerahastojen ensi vuosikymmenen jakautumisesta Suomen sisällä viritellään isoa riitaa. Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen sanoi aiemmin tällä viikolla Ylelle , että Etelä- ja Länsi-Suomen on saatava nykyistä suurempi osuus yhteensä 4–5 miljardin euron potista EU:n ohjelmakaudella 2021–2027.

Savolainen perusteli työttömyyden, nuorten syrjäytymisen ja koulupudokkaiden olevan arkea myös Etelä- Länsi-Suomessa.

– Harvaan asuttujen alueiden tuki kuuluu Itä- ja Pohjois-Suomeen, mutta muilta osin jaettavien tukien jakoperusteita pitäisi muuttaa, Savolainen esitti.

Nyt Itä-ja Pohjois-Suomi saavat kaksi kolmasosaa tuista. Alueella asuu neljännes suomalaisista

”Olisi puhdas ryöstö”

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston mielestä esitys tutkimuksen ja elinkeinoelämän kannalta tärkeiden EU:n rakennerahastojen uusjaosta ruuhka-Suomen hyväksi on pöyristyttävä.

ILMOITUS

– Rakennerahastojen painopisteen siirto etelään olisi puhdas ryöstö. Rahan keskittäminen kasvukeskuksiin näivettäisi Pohjois-Pohjanmaan elinkeinoelämää monella tapaa esimerkiksi matkailun ja innovaatiotoiminnan kärsiessä. Myös koulutussektori kärsisi alueellamme, toteaa Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja Olli Kohonen.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto painottaa sitä, että EU:n rakennerahastojen tarkoitus on nimenomaan kaventaa alueiden välistä eriarvoisuutta. Ne kuuluvat Pohjois- ja Itä-Suomelle EU:hun liittymissopimuksen nojalla.

”Piste etelän herrojen puheille”

– Niiden kautta luodaan paljon työtä ja hyvinvointia, joten rakennerahastot eivät todellakaan ole mitään lillukanvarsia, sanoo Kohonen, ja vaatii torniolaista elinkeinoministeri Katri Kulmunia laittamaan pisteen ”etelän herrojen röyhkeille puheille”.

– Esimerkiksi Uudellemaalle suuntautuu jo nyt lähes 300 miljoonaa euroa Business Finlandin rahoja kansallisten tukien osalta, kun pohjoisessa joudutaan lähes nuolemaan näppejä niitä jaettaessa. Ainoa oikeudenmukainen päätös on nyt säilyttää EU:n rakennerahastojen suhde Pohjois- ja Itä-Suomen hyväksi vähintään nykyisessä muodossaan, Kohonen sanoo.

Ylen mukaan Kulmunin johtamalta työryhmältä odotetaan uutta rakennerahoituskautta koskevaa rahanjakopäätöstä jo lähikuukausina.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!