Lehtikuva/Markku Ulander

Hallitustunnusteluissa paljastui selkeä ero yhteiskunnan uudistajien ja jarruttelijoiden välillä, kertoi pääministeri demarikansanedustajille.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne palasi puolueensa eduskuntaryhmän kesäkokouksessa viime kevään hallitustunnusteluihin. Hän kertoi demariedustajille, miksi perussuomalaisia ja kokoomusta ei otettu neuvotteluihin ja miksi Rinteen mielestä hallitusneuvottelut eivät olleet erityisen vaikeat, vaikka sellaista heti vaalien jälkeen ennustettiin.

Rinne sanoi, että hallitustunnusteluissa näkyi selkeä ero yhteiskunnan uudistajien ja jarruttelijoiden välillä.

– Jokaisen puolueen kanssa keskusteltiin vakavasti ja niiden pohjalta syntyi hyvä käsitys siitä, mitkä puolueet ovat valmiita kantamaan vastuuta tulevaisuushallituksessa.

Jyvät eroteltiin akanoista Rinteen sanojen mukaan tunnusteluvaiheessa paljastuneiden epäjohdonmukaisuuksien ja epävarman haparoinnin perusteella.

– Kokoomus pelasi itsensä ulos hyvin oikeistolaisella ja isolta osin epäselvällä talouspolitiikan linjalla. Perussuomalaisten haluttomuus tehdä uudistavaa talouspolitiikkaa ja kielteinen suhtautuminen hyvinvointivaltion kehittämiseen söi mahdollisuudet hallitusyhteistyölle, Rinne perusteli nykyisen hallituspohjan muodostumista.

ILMOITUS

SDP:n johtamaan hallitukseen tulivat lisäksi keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Politiikassakin luovuutta ja innostusta

Hallitusneuvotteluista Rinne kertoi, ettei hänellä ole tapana neuvotella sellaisella asenteella, että nyt on kamalan vaikeaa.

– Tärkeämpää – ja toimivampaa – on keskittyä ratkaisun hakemiseen. Se kannatti tälläkin kertaa.

– Hallitusneuvottelut käytiin modernilla ja uudenlaisella ilmiöpohjaisella tavalla, mikä osoittautui erinomaiseksi keinoksi rakentaa yhteistä tulevaisuuslinjaa hallitukselle.

Rinne jatkoi, ettei mikään puolue jättänyt omia mielipiteitään Säätytalon narikkaan, mutta neuvottelupöytään jokainen otti mukaan arvojensa lisäksi halun saada asioita ja ratkaisuja aikaan.

Neuvottelujen ilmiöpohjaista tapaa kritisoivat Rinteen mukaan ne, jotka eivät itse olleet Säätytalolla.

– Neuvottelijoiden keskuudessa palaute oli positiivista. Myös politiikassa voi olla luovuutta ja innostuneisuutta, kun siihen vain tarjoutuu tilaisuus. Uskon, että moni hallitusneuvottelija koki uuden tavan positiivisena.

Kokoomus tuplaamassa turpeen verotukea

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman lähetti hänkin terveisiä kummallekin pääoppositiopuolueelle.

Kokoomus on viime päivinä vaatinut turpeen verotuen poistamista. Lindtman muistutti, että viime vaalikaudella turpeen verotuki lähes tuplaantui vuoden 2015 noin 100 miljoonasta tämän vuoden noin 190 miljoonaan euroon.

– Jos ensin hallituksessa itse on mukana lähes kaksinkertaistamassa verotukea ja sitten heti perään oppositiosta vaatii sen poistoa kokonaan, saattavat kansalaisetkin kysellä kuluttajansuojan perään.

Verotuen poisto kerralla johtaisi Lindtmanin mukaan kivihiilen polton lisääntymiseen, joka tuskin olisi kokoomuksenkaan mielestä tarkoituksenmukaista.

Maailmantalouteen epävarmuutta aiheuttaa yhtenä muiden joukossa Brexit, joka vie Britanniaa taantumaan.

– Oletteko muuten huomanneet, että Suomessa on yksi puolue, joka yrittää viimeiseen asti vaieta Brexitin seurauksista. Tämä näyttää olevan perussuomalaisten ja kaikkien EU-vastaisten puolueiden taktiikka. Fakta kuitenkin on, että Brexitissä – jos missä – EU-vastaisten veri punnitaan. Nyt näyttää siltä, että populistien lupaukset ovat Brexitin myötä osoittautumassa tyhjiksi.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!