Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Turku ilman natseja -mielenosoitus järjestetään Turussa sunnuntaina 18.8.2019 protestina äärioikeistolaisen Kansallismielisten liittouman samana päivänä olevaa Kukkavirta-188 -mielenosoitusta vastaan.

Kansallismielisten liittouma on kesällä 2017 perustettu äärioikeistolainen koalitio. Turussa järjestettävä 188-mielenosoitus kerää toistamiseen eri puolilta Suomea Turun kaduille Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) uusnatseja, Soldiers of Odineita, Suomen Sisun jäseniä ja muuta äärioikeistoa. Mielenosoittajat pyrkivät ratsastamaan kaksi vuotta sitten Turussa puukotuksen uhreina kuolleiden muistolla.

Tapahtuma on toisinto elokuulta 2018, jolloin sittemmin väliaikaiseen toimintakieltoon asetettu PVL marssi ensin omassa kansallissosialistisessa mielenosoituksessaan ja osallistui sen jälkeen 188-Kukkavirran järjestelyihin ja kulkueeseen. Kansallismielisten liittouma pääsi vastikään otsikoihin järjestettyään leirin, jossa muun muassa käytettiin vasemmistolaisten poliitikkojen kuvia maalitauluina ampumaharjoituksissa.

Kansallismielisten liittouma pyrkii hyödyntämään Turun puukotuksen vuosipäivää vihamielisen ja väkivaltaisen sanomansa levittämiseen. Turku ilman natseja -mielenosoitus kunnioittaa tragedian uhreja ja heidän läheisiään. Sen viesti on, että natsismi ja jihadismi ovat saman kolikon kääntöpuolia ja kumpikin ideologia pyrkii tuhoamaan vapaan ja demokraattisen yhteiskunnan keinoja kaihtamatta ja ihmishenkiä säästämättä.

Äärioikeistolaiset mielenosoittajat pyrkivät ratsastamaan kaksi vuotta sitten Turussa puukotuksen uhreina kuolleiden muistolla.

Rasistisille ja väkivaltaisille kansallissosialistisille järjestöille tai niiden pyrkimyksille ei ole tilaa Turussa, Suomessa tai maailmassa. Turku ilman natseja mielenosoitus on avoin kaikille, jotka vastustavat rasismia ja fasismia ja haluavat rakentaa oikeudenmukaisempaa, tasa-arvoisempaa ja vapaampaa maailmaa

Viime vuonna Turku ilman natseja -mielenosoitukseen otti osaa yli 1000 ihmistä. Mielenosoituskulkue kokoontuu Puolalanpuistoon klo 12:00. Sieltä marssimme Vanhalle Suurtorille kuulemaan aiheeseen liittyviä asiantuntijapuheenvuoroja ja muuta ohjelmaa koko perheelle soveltuvaan tapahtumaan. Yksi tilaisuuden puhujista on filosofian tohtori ja historiantutkija, dosentti Oula Silvennoinen. Tilaisuus on väkivallaton ja päihteetön.