Lehtikuva/Handout

Iranin mukaan Israelin osallistumisella koalitioon olisi ”tuhoisia seurauksia”.

Yhdysvallat on kertonut aikeista muodostaa Persianlahdelle kansainvälinen koalitio, joka takaisi laivojen turvallisen kulun Hormuzin salmen läpi. Yhdysvallat ja sen arabiliittolaiset ovat syyttäneet Irania tankkereihin kohdistuneista iskuista. Iran kiistää olleensa niiden takana.

Koalitiosuunnitelman mukaan kukin maa kuljettaisi omat kaupalliset aluksensa omassa sotilassaattueessaan Yhdysvaltojen joukkojen tukemana. Britannia on luvannut osallistua koalitioon toisin kuin muut Euroopan maat, jotka toivovat neuvottelujen Iranin kanssa tuottavan rauhanomaisempia tuloksia.

Israelin osallistumishaluista liikkuu huhuja

Israel ei ole antanut virallista tietoa osallistumisesta mahdolliseen koalitioon, mutta maan media on väittänyt sen suunnittelevan osallistumista.

Tankkereiden pysäyttämiset ja droonien alas ampumiset ovat kiristäneet tilannetta Persianlahdella ja sen lähistöllä viime kuukausina. Englanninkielisen Al Jazeeran mukaan Irakin ulkoministeri Mohammed Ali al-Hakim on kertonut sosiaalisessa mediassa, että maa ei aio hyväksyä israelilaisten osallistumista alueelle suunniteltuihin turvajoukkoihin.

Mohammed Ali al-Hakim on niin ikään sanonut, ettei ulkopuolisia joukkoja tarvita alueella muutoinkaan, vaan Persianlahden valtiot voivat yhdessä vastata laivojen turvallisuudesta ja pääsystä Hormuzin salmen läpi. Hänen mukaansa Irak pyrkii vähentämään alueen jännitteitä neuvotteluilla ja länsivaltojen joukkojen läsnäolo toimisi päinvastaiseen suuntaan.

Iranin puolustusministeri Amir Hatamin mukaan Yhdysvaltojen suunnittelema koalitio olisi omiaan lisäämään Persianlahden turvattomuutta ja Israelin osallistumisella koalitioon olisi ”tuhoisia seurauksia”.