Lehtikuva/Markku Ulander

Terveyskonserni on omasta mielestään tehnyt liian vähän voittoa.

Ammattiliitot aikovat tarkastella jokaisen jäsenensä irtisanomisen ja mahdollisen palkanalennuksen laillisuuden terveyskonserni Pihlajalinnasta. ERTOn, SuPerin ja Tehyn mukaan voittoa tekevä Pihlajalinna ei voi puuttua työsuhteen olennaisiin ehtoihin.

Pihlajalinna julkisti torstaina kesäkuussa aloittamiensa yt-neuvotteluiden lopputuloksen. Ne johtavat noin 180 työtehtävän päättymiseen, joista pääosa toteutetaan irtisanomisilla, yhtiö tiedotti aamulla. Lisäksi Pihlajalinna muuttaa palkkarakennetta sekä puuttuu työsuhteiden ehtoihin tehostamisohjelman nimissä. Toimipisteitä lakkautetaan ja esimiehiä vähennetään.

Ammattiliittojen mukaan Pihlajalinna on tarkoituksellisesti yrittänyt häivyttää palkanalennuksia puhumalla palkan sijaan palkitsemisesta ja sen yhdenmukaistamisesta ja tasapuolistamisesta.

Liitot tarkastelevat jokaisen jäsenensä irtisanomisen ja mahdollisen palkanalennuksen laillisuuden erikseen.

– Voittoa tekevä yritys ei voi laskea palkkoja, koska siltä puuttuu oikeuskäytännön edellyttämä riittävän painava taloudellinen peruste, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.

ILMOITUS

Liittojen mukaan työsuhteen olennaisia ehtoja ei myöskään voi muuttaa, jos työ jatkuu entisellään.

Liikevoitto kolmisen prosenttia

Pihlajalinna ilmoitti yt-neuvotteluista ja tehostamisohjelmasta kesäkuussa. Tavoitteeksi kerrottiin pitkän aikavälin liikevoittotavoitteen saavuttaminen sekä operatiivisen tehokkuuden parantaminen.

Liittojen tulkinnan mukaan Pihlajalinna käynnisti yhteistoimintaneuvottelut ja tehostamisohjelmansa, koska yritys on tehnyt mielestään liian vähän voittoa. Pihlajalinna on tehnyt toukokuun osavuosikatsauksen mukaan noin kolmen prosentin liikevoiton. Se tavoittelee seitsemää prosenttia.

Liittojen mielestä Pihlajalinnan toiminta vähentää hoitoalan pitovoimaa ja vaarantaa potilasturvallisuuden.

– Pihlajalinna tavoittelee voittoa osakkeenomistajille suoraan henkilöstöstä palkoista, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

”Yt-lain henkeä ei noudatettu”

Yhtiön toimitusjohtaja Joni Aaltonen kertoi torstaina olevansa tyytyväinen yhteistoimintaneuvotteluiden aikana ”henkilöstön edustajien kanssa saavutettuun hyvään vuorovaikutukseen”.

Ammattiliittojen käsitys on täysin toinen. Yhteistoimintaneuvottelut eivät niiden mukaan sujuneet yt-lain edellyttämässä hengessä. Työntekijöiden edustuksessa oli epäselvyyksiä, eivätkä edustajat pyynnöistään huolimatta saaneet riittävästi tietoja neuvotteluiden aikana.

– Yt-prosessi on liittojen mielestä ollut henkilöstölle kohtuuton jo pelkästään siksi, että se käynnistettiin juhannusviikolla ja kiirehdittiin loppuun, Tehyn Rytkönen sanoo.

Pihlajalinna julkisti torstaina myös osavuosikatsauksensa huhti–kesäkuulta. Sen liikevaihto oli 3,5 prosenttia suurempi kuin edellisenä vuonna ja voitto 2,1 miljoonaa euroa. Vuoden alusta yhtiö on tehnyt voittoa 6 miljoonaa euroa. Sen henkilöstömäärä on 6 100.

– Yhtiön toimintaedellytysten turvaamiseksi sekä tavoitteena olevan liikevoiton saavuttamiseksi on välttämätöntä ryhtyä kaikissa yksiköissä tehostamistoimenpiteisiin sekä tiivistää toiminnan johtamista, toimitusjohtaja Aaltonen kommentoi lukuja.