Lehtikuva/Mikko Stig

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on luvannut, että hallitus kumoaa aktiivimallin leikkurin.

Helsingin yliopiston julkistalouden professori Roope Uusitalo pohtii Suomen Kuvalehden kolumnissaan, miten aktiivimallia voisi mahdollisesti korjata oikeudenmukaisemmaksi. Uusitalo nostaa esiin mahdollisuuden vapauttaa yli 55-vuotiaat sen vaikutuksista. Tilastot kun näyttävät, että yli 55-vuotiaiden työttömien kohdalla yli puolet on joutunut leikkurin kohteeksi.

– Tai entä, jos aktiivimalli ei olisi voimassa kunnissa, joitten työttömyysaste on yli kymmenen prosenttia, Uusitalo pohtii toista vaihtoehtoa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) erityisavustaja Juho Orjala tyrmää Uusitalon ehdotukset mahdottomina. Orjalan mukaan ne eivät ole hallitusohjelman puitteissa mahdollisia, minkä lisäksi ne eivät auttaisi aktiivimallin suurimpaan ongelmaan eli yksilöllisen harkinnan puutteeseen, kun työttömyyskorvausta leikataan.

– PeV (perustuslakivaliokunta) piti aktiivimallia ongelmallisena, koska työttömillä ei erilaisista yksilöllisistä syistä ole yrityksistään huolimatta välttämättä mahdollista täyttää aktiivisuusvaatimusta. Ts. vaikka yrittäisi parhaansa tai ei olisi edellytyksiä täyttää ehtoa, leikkuri iskee, Orjala kirjoittaa Twitterissä.

Orjala huomauttaa, että perustuslakivaliokunta esitti lakiin täydennystä. Siinä etuutta ei olisi leikattu, jos työnhakija ei ole onnistunut työllistymään tai pääsemään palveluun itsestään riippumattomista syistä.

ILMOITUS

– Toteutus vaatisi kuitenkin jokaisen tapauksen tutkimista erikseen ja olisi mahdottoman byrokraattinen, hän perustelee tämän vaihtoehdon ongelmia.

Uusitalon ehdotus ei myöskään auttaisi työkyvyttömien tilannetta, Orjala kirjoittaa.

– Tutkimuseettisesti on hieman ongelmallista vaatia ilmiselvälle yhteiskunnalliselle vääryydelle jatkoa vain siksi, että saataisiin dataa. Koska aktiivimallin korjaamiseksi ei ole esitetty uskottavia keinoja, se pitää kumota.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on luvannut, että hallitus kumoaa aktiivimallin leikkurin. Sen purkaminen alkaa Rinteen mukaan tällä viikolla.

Orjala ei Twitterissä edusta vasemmistoliittoa tai ministeri Aino-Kaisa Pekosta. Näin ollen hänen näkemyksensä voivat poiketa puolueen linjoista.