Lehtikuva/Vesa Moilanen

”Ei ole näyttöä, että ilmaisella työllä olisi nostettu tuntimääriä.”

Palkansaajajärjestöt sanoutuivat maanantaina joukolla irti kilpailukykysopimuksen palkattomista lisätunneista sen jälkeen, kun Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ja vientialojen työantajaliitot olivat puolustaneet niiden jatkamista. SAK:n , Teollisuusliiton ja Pron lisäksi näin tekee myös Paperiliitto.

Paperiliiton näkökulmasta kilpailukykysopimuksen osana sovittua 24 tunnin työajan pidennystä vuosityöaikaan ei ole tarpeen jatkaa, liitto tiedotti.

– Suhteessa yhtiöiden tuloksiin työajan lisäys tarkoittaa käytännössä ilmaisen työn tekemistä. Ei ole näyttöä siitä, että tällä työllä olisi lisätty tuotettuja tonnimääriä, sanoi Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Hän muistutti, että tehtaat pyörivät 24 tuntia 7 päivänä viikossa.

”Kohtelee työntekijöitä epätasa-arvoisesti”

Vanhalan mukaan työaikaa pidentämällä ei luoda työllisyyttä alalle, josta työpaikat vähenevät sitä mukaa, kun paperintuotantoa ajetaan alas. Myös alan investoinnit pikemminkin säilyttävät kuin luovat uusia työpaikkoja.

ILMOITUS

Paperiliiton mielestä työajan pidennyksen vaikutuksiin metsäteollisuudessa on suhtauduttava varauksella. Pidennystavat vaihtelevat eikä pidennystä ole kaikilla työpaikoilla otettu käyttöön. Lisäksi osa ammattiliitoista on kiky-sopimuksen ulkopuolella. Tässä mielessä sopimus kohtelee työntekijöitä epätasa-arvoisesti.

– Kuluvana vuonna olemme tavanneet paljon jäseniä eri yhteyksissä. Niissä kohtaamisissa on tullut selväksi, että tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa ensisijainen tavoite on poistaa kikyn 24 tunnin mukainen vuosityöajan pidennys, Vanhala kertoi.

Vanhalan mukaan vientiliittojen maanantainen kannanotto työajanpidennyksen puolesta enteilee vaikeaa työmarkkinasyksyä.