Wikimedia Commons/ SEGUN123

Nigerian Anambran osavaltio kuuluu maailman köyhimpiin kolkkiin.

Nigerian eteläisistä osista salakuljetetaan tyttöjä ja naisia seksiorjiksi Malesiaan. Osan salakuljetetuista uskotaan tulleen huijatuksi, osan kidnapatuksi kotimaassaan. Suurin osa ihmiskauppiaiden uhreista kuuluu igbojen etniseen ryhmään.

Malesiassa asuvien nigerialaisen Anambran osavaltion alkuperäiskansojen ASWAM-järjestö (Anambra State Welfare Association Malaysia) kuvaa tilanteen ryöpsähtäneen sietämättömäksi. Järjestöä johtavan Okwunwanne Mmadukan mukaan tilanteesta kärsivät paitsi ihmissalakuljettajien uhrit, myös Malesiaan työ tai opiskelun vuoksi muuttaneet igbot, jotka leimautuvat rikollisiksi ihmiskauppiaiden vuoksi.

– Meille tulee joka viikko yli 20 valitusta ihmiskauppiaiden tekemisistä rikoksista. Olemme pelastaneet suuren osan uhreista ja lähettäneet takaisin Nigeriaan. Joitakin olemme toimittaneet malesialaisiin kouluihin.

Interpolin mukaan Länsi-Afrikka on erityisen altista aluetta ihmiskaupalle. Yhdellä maailman köyhimmistä alueista rehottavat niin korruptio kuin väkivaltakin, eikä huonosti hoidettu hallinto ole omiaan korjaamaan tilannetta.

Kansainvälinen työjärjestö ILO:n arvioi, että vuonna 2016 orjuudessa tai sen kaltaisissa oloissa eli 40,3 miljoonaa ihmistä, heistä joka neljäs on lapsi. Kaupalliseen seksiin pakotetuista naisia ja tyttöjä on järjestön arvion mukaan 99 prosenttia.