Lehtikuva/Laura Ukkonen

”Kilpailukyky ei voi rakentua vain palkattoman työn varaan.”

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen liittyy joukkoon, joka ei hyväksypalkattomien kiky-tuntien jatkoa seuraavalla sopimuskaudella.

Malisen mukaan elinkeinoelämä ei voi rakentaa tuottavuutta palkansaajan työtuntien lisäämisen ja palkattoman työn varaan, vaan yritysten pitää kantaa vastuunsa omasta tekemisestään.

Palkattomat työtunnit on poistettava tai ne on kompensoitava täysimääräisesti palkankorotuksilla.

– Palkansaajat ovat tehneet osuutensa yritysten kilpailukyvyn eteen. Tuottavuuskehityksen kannalta on tärkeää, että yritykset tekevät oman osuutensa investoimalla tuottavuuteen ja sitä kautta tulevaisuuteen osinkojen jaon sijaan. Hyvä esimerkki tästä on Meyer Turun telakka ja sen vaikutus Varsinais-Suomen työllisyyteen, Malinen sanoo.

Hän muistuttaa kiky-sopimuksen kokonaisuudesta: palkansaajien työaikaa pidennettiin 24 tuntia vuodessa, julkisella sektorilla leikattiin lomarahoja, ja vuodeksi 2016 sovittiin palkkoihin nollakorotukset. Lisäksi siinä tehtiin miljardiluokan tulonsiirtoja palkansaajilta työnantajille, kun sovittiin työttömyysvakuutus- ja työeläkemaksun siirrosta palkansaajille. Työttömyysvakuutusmaksun vaikutus on yhteensä 0,85 ja työeläkemaksun 1,2 prosenttiyksikköä. Lisäksi työnantajan sosiaaliturvamaksua alennettiin.