Lehtikuva/Roni Rekomaa

Kommentti: Keskustalaiset odottavat uuden nousun alkavan syyskuussa. Puolueelle valitaan uusi puheenjohtaja monessa ryvettyneen Juha Sipilän tilalle.

Yhdeksi keskustan rökälevaalitappion syyksi on listattu Sipilän persoona. Häneen kulminoituivat kaikki edellisen hallituksen pahat teot. Huonot päätökset peittosivat hyvät teot talouden ja työllisyyden hyväksi. Ne eivät tuoneet lisäarvoa keskustelulle.

Kysymys ”pysyykö hallitus kasassa” nauratti keskustan kannattajia Rovaniemellä, jossa puolueen puheenjohtajaehdokkaat puolustusministeri Antti Kaikkonen ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni vierailivat puheenjohtajakiertueella lauantaina.

Kaikkosen mukaan ”vauhtia ja vaarallisia tilanteita” riittää viiden erilaisen puolueen hallitustaipaleella. Kulmunin mukaan hallitus pysyy kasassa, jos hallitusohjelmasta pidetään kiinni. Huonosti käy, jos hallitusohjelmasta lipsutaan, totesi Kulmuni Ylen välittämässä keskustelussa.

Keskustan puoluekokouksesta voi kävellä ulos kumpi tahansa ehdokkaista puheenjohtajana.

Ehdokkaat ovat toiveikkaita, että keskustan kunnian päivien palauttaminen onnistuu. Kumpikaan ei lupaa kuitenkaan pikavoittoja. Sipilän hallituksen raskas perintö ei hellitä.

Sipilä johti vuoden 2015 vaalien jälkeen ideologisesti hyvin yksituumaisesti suuntautunutta porvarihallitusta. Tästä puolue maksoi kovan laskun vaalitappiona.

ILMOITUS

Kurssi kohti keskustaa

Keskustan puheenjohtajaehdokkaat haluavat kääntää kurssia kohti puoluekentän keskustaa. Mihin se sitten asettuukaan? Kaikkonen ja Kulmuni vetoavat vahvaan alkiolaisuuteen, joka ei unohda kaikkein heikoimmassa asemassa olevia.

Kulmuni ei halua keskustan olevan vaaleanvihreä, ”laittiversio persuista” tai pikkukokoomus. Hän korostaa ”kotiseutua”, jota hän käyttää aluepolitiikan sijaan puhuessaan niin maaseudun kuin kaupunkienkin elinvoimaisuuden puolesta.

Kaikkonen painottaa keskustaa maltillisena keskitien rakentajana. Kansanliike toistuu molempien ehdokkaiden puheissa taajaan. Keskustan usean kymmenentuhannen jäsenen, kuten myös kannattajien, halutaan osallistuvan puolueen toimintaan.

Alkiolaisuus kunniaan

Kaikkonen ja Kulmuni tulkitsevat alkiolaisuutta samassa hengessä. Koko maan asuttuna pitäminen, sivistys ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevista huolen pitäminen ovat molempien listalla. Tämän korostaminen tulee tarpeeseen Sipilän hallituksen sosiaaliturvan leikkausten jälkeen.

Yrittäminen on kunniassa. Työ on ensisijaista sosiaaliturvaa. Kaikkonen odottaa, että joku tikku pitää laittaa ristiin, jos yhteiskunta maksaa sosiaaliturvaa. Kulmuni ei aivan yhtä suorasanaisesti torju vastikkeetonta perustuloa, mutta ei sitä kannatakaan julkisesti.

Linjaus oli aivan yhtä epäselvä kuin keskustan kanta ennen eduskuntavaalejakin. Sekä Kaikkonen että Kulmuni haluavat kehittää sosiaaliturvaa perustulon suuntaan purkamalla byrokratiaa ja tekemällä sosiaaliturvan helposti ymmärrettäväksi.

Linjaeroja saa hakemalla hakea

Kaikkosen ja Kulmunin linjanvedoissa eroja saa hakemalla hakea, jos he vievät kampanjansa Rovaniemen hengessä läpi. Tämähän ei tarkoita, etteikö eroja löytyisi.

Kulmuni on nuoremman sukupolven edustaja, jolle esimerkiksi ympäristöasiat ovat Kaikkosta läheisempiä. Hän on valmiimpi käymään nykyistä kovempaakin keskustelua puolueessa sekä ottamaan käyttöön sähköisiäkin osallistamiskeinoja puolueelle.

Kaikkonen olisi maltillisempi ja perinteistä enemmän kiinni pitävä uudistaja. Tämä saattaa vedota Sipilän pettymyksen tuottaneiden ”suunnittelukakkaroiden” jälkeen keskustan kenttäväkeen. Halutaan vakautta ja malttia. Turvallista keskustalaisuutta.

Uudeltamaalta oleva Kaikkonen vetosi lappilaisiin aivan siinä missä kotikenttäetua nauttiva Kulmunikin. Kaikkonen uskalsi naurattaa yleisöä itseironialla. Kysyttäessä mikä olisi vaihtoehto, ellei politiikka olisi päätyö, Kaikkonen vastasi, ettei ainakaan tanssija.

Henkilökemiat merkittävässä roolissa

Keskustalaiset ratkonevat puheenjohtajaansa Kouvolassa syyskuussa pidettävässä puoluekokouksessa ehdokkaiden henkilökohtaisen vetovoiman varassa.

Linjaerot ovat vähäisiä. Tosin painotuserot tai kanta johonkin yksittäiseen asiaan voi kääntää päitä puheenjohtajan valinnassa, kuten tapahtuu eduskuntavaaleissakin.

Kaikkonen on kokeneempi, monissa liemissä keitetty poliitikko, joka hallitsee keskustan perinteisen retoriikan ja tulee metropolialueelta, jonka kannatuspohja on elintärkeä keskustan nousun kannalta.

Kulmuni hallitsee keskustalaisuutensa. Häneen saattavat kulminoitua toiveet nuorempien sukupolvien houkuttelemisesta keskustaan. Nuoria kannattajia keskusta kaipaa kipeästi.

Puoluekokouksesta voi kävellä ulos kumpi tahansa puheenjohtajana. Jos Rovaniemen tilaisuuden pohjalta pitäisi veikata, Kaikkonen vetää pitemmän korren. Hiuksenhienosti.