Jussi Joentausta

Performanssitaiteilija huutaa eduskuntatalon edessä ihmisoikeuksien puolesta.

Huolimatta maan erittäin kyseenalaisesta turvallisuustilanteesta Suomi aikoo jälleen pakkopalauttaa ihmisiä Afganistaniin.

Stop Deportations -verkosto järjestää tänään neljältä Kansalaistorilla mielenosoituksen pakkopalautuksia vastaan.

– Tietojemme mukaan lento Kabuliin on lähdössä pian. Viimeaikaisten uutisten valossa on käsittämätöntä, että Afganistaniin palautetaan ketään. Silti palautusjonossa on useita tuntemiamme turvapaikanhakijoita, toteaa Stop Deportations aktiivi Mirka Seppälä.

Ihmetystä herättää myös se, että palautettavien joukossa on ihmisiä, jotka ovat löytäneet paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa ja toisaalta heitä, jotka ovat sairaita ja hoidon välittömässä tarpeessa.

– Poliisi on pyytänyt asemalle tai ottanut säilöön muun muassa isoäitinsä omaishoitajan, perheyrityksen pitkäaikaisen työntekijän, suomalaisen naisen kihlatun, myönteisen osapäätöksen työntekijän oleskelulupaan saaneen ammattilaisen, työkyvyttömän miehen, jonka lääkärinlausunnossa lukee hänen olevan ”hakatun pilalle” ja suoraan sairaalasta säilöön haetun ihmisen.

ILMOITUS

Hätähuuto kerran tunnissa eduskuntatalon edessä

Myös performanssitaiteilija Aapo Korkeaoja, jonka ystävä on pakkopalautusuhan alla, ottaa kantaa mädäksi kutsumaansa ulkomaalaislakia vastaan.

Korkeaoja aikoo huutaa eduskuntatalon edessä tänään iltapäivällä tasatunnein ja kutsuu myös muita maahanmuuttopolitiikkaan suivaantuneita huutamaan kanssaan.

– Suomalainen turvapaikkapolitiikka on epäonnistunut. Ihmisiä, jotka osaavat kieltä, ovat motivoituneita yhteiskunnan tuoreita jäseniä ja halukkaita antamaan oman panoksensa, lähetetään keskelle sekasortoista, lähes sotatilassa olevaa maata.

Korkeaojan mukaan nykypolitiikka murentaa oikeusvaltiota ja tekee ihmisoikeuksista kauppatavaraa.

YK:n tilastojen mukaan vuoden 2019 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana kuoli 1 366 siviiliä ja 2 446 loukkaantui. Heinäkuussa ja elokuussa uhriluvut ovat vain kasvaneet.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!