Lehtikuva/

Kommentti: Joko nyt ymmärretään, minkälaista väkeä hallituskelpoiseksi joidenkin silmissä muuttuneen puolueen eduskuntaryhmässä on?

Keväällä monet kokoomuksen kansanedustajat toivoivat puolueen menevän hallitukseen yhdessä perussuomalaisten kanssa.

Kyse ei ollut vain yhden uuden kansanedustajan purkauksesta. Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra sanoi, että ”sen perusteella, mitä perussuomalaiset ovat vaalikampanjansa aikana puhuneet, nähdään että vaikka emme yksi yhteen kaikesta ole samaa mieltä, niin yhteinen sävel voisi löytyä” (Uusi Suomi 6.5.).

Nyt välit ovat kylmenemässä. Syynä on perussuomalaisten Juha Mäenpään torstainen kommentti Facebookissa, jossa hän haikaili Lapuan liikkeen paluuta.

” Jotenkin sattu nyt kohalleen.... monta päivää pyöritelly kirjoitusta mielessäni ... samalla ajatuksella....Missä menee se raja? Milloin Lapualla starttaa liike? Ymmärrätte mitä tarkoitan?”

Mäenpään kommentti liittyi kansanedustaja Ano Turtiaisen kirjoitukseen, jossa kysytään, missä menee nettomaksajan raja. ”Raja, jonka jälkeen itsekään ei enää kunnioita yhteiskuntarauhaa, joka on jo pilaantunut globalistien ahneuden tai ideologian myötä”, kirjoitti Turtiainen, ja väitti lisäksi, että vain noin puolet julkisesta sektorista on hyödyllistä.

ILMOITUS

Monelta kokoomuslaiselta meni kuppi nurin tässä kohtaa. Ensin kantaa otti kokoomuksen eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Tuomas Kuoppala:

Sen jälkeen asiaan puuttui myös viime kauden ministeri ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen.

Toivottavasti ei vain taktiikkaa

Kirjoitin tämän viikon Kansan Uutisiin pääkirjoituksen , jossa totean sekä kokoomuksen että keskustan normalisoivan äärioikeistoa, koska kummastakin puolueesta availlaan nyt ovia hallitusyhteistyölle perussuomalaisten kanssa. Kaksi vuotta sitten molemmat pitivät sitä mahdottomana erilaisen ”arvopohjan” takia.

Kokoomuksesta otetaan tietysti etäisyyttä perussuomalaisiin siitä syystä, että ne kilpailevat jatkossa johtavan oppositiopuolueen asemasta.

Toivottavasti ei kuitenkaan vain ja pääasiassa siksi. Kokoomuslaisille ja monille muillekin alkaa valjeta vasta nyt, että perussuomalaisten uusi eduskuntaryhmä on jyrkästi oikeistolaisempi – ja sanotaan nyt suoraan, että myös pöhkömpi – kuin edellinen ja siinä on myös useita rikoksesta tuomittuja henkilöitä.

Heistä Juha Mäenpään kommentoima Ano Turtiainen tuomittiin viime vuonna sakkoihin julkisesta kehottamisesta rikokseen. Oikeus tulkitsi Turtiaisen vuoden 2015 kirjoituksessaan tukeneen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten tuhopolttoyrityksiä. Turtiainen nimitti tuhopolton yrityksiä ”eliminointitehtäviksi”, ja piti niitä tärkeinä ”itsenäisyytemme ja turvallisuutemme puolustamisessa”.

Toukokuussa Turtiainen peruutti tuomiosta tekemänsä valituksen hovioikeudelle.

– Tässä porukassa tämä tuomio on vain sulka hattuun, Turtiainen perusteli asiaa Länsi-Savo -lehdelle, joka tulkitsi ”porukan” tarkoittavan juuri perussuomalaisia.

Ensi sunnuntaina perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila puhuu äärioikeistolaisen Kansallismielisten liittouman tilaisuudessa Turussa. Kyseessä on kaksi vuotta sitten Turussa tapahtuneen terrori-iskun muistotilaisuus.

Kansallismielisten liittouma nousi aiemmin kesällä otsikoihin, kun paljastui, että sen kesäleirin osallistujat ampuivat todennäköisesti ministerien valokuvia ampumaradalla. Leirille osallistui useita perussuomalaisten aktiiveja.