Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kommentti: Antti Rinteen ministeristö lähti väärällä jalalla liikkeelle ja tarvitsee uuden alun.

Eihän tässä näin pitänyt käydä. Lomakauden alkaessa elettiin toivon aikaa. Antti Rinteen (sd.) hallitus oli tehnyt henkisen irtioton Juha Sipilän (kesk.) hallituksen yksiniittisestä kurituspolitiikasta ja valmistellut nopeasti lisäbudjetin, jossa laitetaan merkittäviä infrahankkeita liikkeelle. Maailma, no ainakin Suomi, oli taas mahdollisuuksia täynnä.

Pian sen jälkeen tapahtui jotain. Hallitus on ensimmäisen kahden kuukautensa aikana profiloitunut lähinnä riitelemällä. Tai oikeastaan vain vihreät ja keskusta ovat nokitelleet koko kesän toisiaan, mutta koko hallituksen piikkiin se menee.

Kiistaa on käyty muun muassa kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden jalkapannoista, pakolaispolitiikasta ja sellutehtaista. Viimeksi tämän viikon tiistaina ympäristövaliokunnan keskustalainen puheenjohtaja Hannu Hoskonen haukkui vihreät, ja myös vasemmistoliiton, ”ilmastovouhotuksesta”.

Vihreiden ja keskustan jännitteet olivat tiedossa ja näkyvissä jo hallitusneuvotteluissa, mutta nyt jo viikkoja jatkunut julkinen riitely ei ole kunniaksi toimintaansa vasta käynnistelevälle hallitukselle. Eikä ainoastaan siksi, että oppositio ottaa siitä kaiken irti niin kuin mikä tahansa oppositio tekisi. Vaan siksi, että tähän hallitukseen on ladattu poikkeuksellisen paljon odotuksia ja toiveita. Niiden lässähtäminen olisi myrkkyä koko nykyiselle hallituspohjalle ja sen vaihtoehtohan tiedetään umpimustaksi.

Pelättävissä on, että uusi kiista pulpahtaa pintaan jo ensi viikolla. Antti Rinne vakuutti keskiviikkona toimittajatapaamisessa , että aktiivimalliin sisältyvä työttömyysturvan leikkuri puretaan syyskuussa järjestettävässä budjettiriihessä.

ILMOITUS

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) vastaus nähdään ensi viikolla, kun ministeriön budjettiehdotus valmistuu. Keskusta uitti viime hetkillä hallitusohjelmaan lauseen, jonka mukaan aktiivimallin leikkurit puretaan, ”kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty”. Tästä keskustan ministerit ovat myös muistuttaneet pitkin matkaa.

Rinne sanoi keskiviikkona, ettei keskustalta ole kuultu varsinaisia irtiottoja, vaan ”erilaisia mielipiteitä”. Tulkinta on hyväntahtoinen. Keskusta isottelee, koska Rinteen hallitus on sen varassa ja puolue voi lähteä muodostamaan hallitusta myös perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa.

Pääministerin olisi silti palautettava järjestys huusholliinsa ennen kuin se muuttuu hollituvaksi. Politiikan syyskausi on vähitellen käynnistymässä. Hallitus voisi aloittaa sen ilmaa puhdistavalla kehityskeskustelulla, josta lähdetään uudella jalalla liikkeelle. Tekemistä riittää.