Lehtikuva/Joel Angel Juarez

Euroopassakin perussuomalaisten liittolaiset alkavat käyttää ilmastokatastrofia keppihevosenaan.

Oliko 20 ihmistä El Pasossa murhannut Patrick Crusius sittenkin ympäristöstä huolestunut ilmastofanaatikko eikä mikään äärioikeistolainen terroristi? Tätä salaliittoteoriaa levitettiin viikonlopun aikana Twitterissä myös Suomessa.

Crusiuksen julkaiseman manifestin perusteella asiasta ei ole epäselvyyttä: hän toistaa siinä samaa teoriaa väestönvaihdosta, mitä äärioikeisto kaikkialla maailmassa, myös Suomessa, ryyditettynä latinalaisamerikkalaista alkuperää oleviin ihmisiin kohdistuvalla etnisellä vihalla. Hän jopa toteaa, etteivät hispaanot olleet kohteitaan ennen kuin luki kirjan väestönvaihdosta.

Mutta on Crusiuksen manifestissa myös ympäristöosuus. Hän kirjoittaa elinympäristön jatkuvasta huononemisesta ja syyttää kanssaihmisiään liian laiskoiksi muuttamaan elämäntyyliään. Ratkaisuna tähän hän pitää resursseja kuluttavien amerikkalaisten määrän vähentämistä.

Crusius on äärioikeistolainen ja ekofasisti ja samassa paketissa.

Myös Uuden-Seelannin Christchurchissa 51 ihmistä keväällä murhannut Brenton Tarrant kutsui itseään ekofasistiksi.

ILMOITUS

Äärioikeisto asennoituu uudelleen

Tähän asti äärioikeisto on kieltänyt ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen, ilmastokatastrofin, ja perussuomalaiset tekee sen edelleen.

Nyt tämä on muuttumassa, todetaan Huffington Postin sunnuntaisessa analyysissä.

Saksan äärioikeiston AfD-puolueen nuorisosiipi havahtui keväällä vihreiden eurovaalimenestykseen ja vaati puolueen johtoa ymmärtämään ilmastoasian liikuttavan ihmisiä kuviteltua enemmän.

Ranskassa Marine Le Pen on puhunut Euroopasta maailman ensimmäisenä ekologisena sivilisaationa, joka pohjautuu nationalismiin. Maahanmuuttajat eivät hänen mukaansa piittaa ympäristöstä, koska heillä ei ole kotimaata. Rajat ovat ympäristön paras liittolainen, Le Pen sanoi huhtikuussa.

Green New Deal vai pyssymiehet?

Maailmassa on 65 miljoonaa pakolaista ja määrän odotetaan moninkertaistuvan lähivuosikymmeninä katastrofaalisten ilmasto-olojen takia. Vastausta tämän aiheuttamaan haasteeseen etsitään nyt vastakkaisista suunnista.

Vasemmisto on kehittänyt Green New Dealin , joka tarjoaa innostavia näköaloja ja hyvin palkattua merkityksellistä työtä, varallisuuden uudelleen jakoa ja ekologista tasapainoa.

Sitä vastassa on ekofasismi, jonka kutsun yksinäiset pyssymiehet ja maan sisäiset terroristit kuulevat. Valkoisen ylivallan kannattajista osa pitää jo ilmastokatastrofia suurempana uhkana läntiselle sivilisaatiolle kuin islamilaista terrorismia, koska heidän mukaansa ei-valkoinen osa maailman väestöstä valtaa alaa ja ajaa valkoiset tieltään yhä kauemmaksi pohjoiseen.