Lehtikuva/COURTESY OF KTSM 9

Vasemmistonuorten puheenjohtaja muistuttaa Jussi Halla-ahon puhuneen ”väestönvaihdoksesta”, joka oli myös El Pason murhaajan motiivi.

Vasemmistonuorten puheenjohtajan Hanna-Marilla Zidanin mukaan yhä uudestaan toistuu se, että viharikokset ovat seuranneet äärioikeiston ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa murentavaa vihapuhetta. El Pasoa edelsivät Utøya, Christchurch, Finsbury Park, Pittsburgh ja Birstall.

– Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho jatkaa täysin mihinkään faktoihin perustumattomia vihaa sekä pelkoja ruokkivia puheitaan väestönvaihdoksesta siitä huolimatta, että juuri tällainen retoriikkaa on toiminut El Pason iskujen taustalla, Zidan toteaa.

Manifestissaan El Pason murhaaja perusteli tekoaan vastauksena ”hispaanojen invaasiolle Teksasiin” ja sanoi puolustavansa maataan ”invaasion” aiheuttamalta kulttuurin ja etnisyyden vaihdokselta.

Useissa edellä mainituista iskuissa on äärioikeiston vihapuhe innoittanut väkivaltaan ja vähentänyt uhrien ihmisarvoa tekijöiden silmissä. Äärioikeiston retoriikkaa synnyttää vihaa, joka ennemmin tai myöhemmin johtaa tekoihin, siksi vastuu teoista on myös heillä jotka puheillaan ruokkivat vihaa, Zidan toteaa.

– Samaan aikaan kun vihapuhe ja äärioikeiston retoriikkaa on vaikuttanut useiden viharikosten taustalla, ei puolue ole missään vaiheessa selkeäsanaisesti tuominnut viharikoksia. Politiikassa näkyvyyttä saavilla on valtaa, mutta siihen tulisi kuulua myös vastuun, hän sanoo perussuomalaisista.

ILMOITUS

Toistuva kaava

Perussuomalaisten kansanedustajat Ano Turtiainen ja Juha Mäenpää ovat juhlineet vastaanottokeskuksien tuhopolttoja ja yllyttäneet niihin, mistä Turtiainen on myös tuomittu.

Tänä kesänä ovat perussuomalaisten aktiivit harjoitelleet yhdessä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kanssa ampumista suomalaisten ministerin kasvot maalitaulunaan.

– Olemme nähneet toistuvan kaavan jossa suomalainen äärioikeisto flirttailee väkivallan kanssa ja selittelee useita terrori-iskuja ”vastareaktiona”, jossa syyllisyys vieritetään muille kuin tekijälle.

– Vihapuheet ruokkivat viharikoksia. Olemme nähneet riittävästi äärioikeiston terroristista väkivaltaa ja meidän kaikkien tulisi toimia aktiivisesti sitä vastaan. Vähemmistöjen ja eri ihmisryhmien olemassaolo ei ole provokaatiota tai syy väkivallalle. Nyt olisi aika kuulla perussuomalaisten puolueena selkeästi tuomitsevan viharikokset ja äärioikeiston väkivalta, vaatii Zidan.

Uutinen on korjattu 12.8. kello XX. Toisin kuin jutussa sanotaan, Anders Breivik ei ole pitänyt Jussi Halla-ahoa esikuvanaan. Breivikin 1500-sivuisessa manifestissa Halla-ahon nimi esiintyy kaksi kertaa muualta lainatuissa blogikirjoituksissa, mutta ei Breivikin omassa tekstissä.

Uutinen on korjattu 12.8. kello XX. Toisin kuin jutussa sanotaan, Anders Breivik ei ole pitänyt Jussi Halla-ahoa esikuvanaan. Breivikin 1500-sivuisessa manifestissa Halla-ahon nimi esiintyy kaksi kertaa muualta lainatuissa blogikirjoituksissa, mutta ei Breivikin omassa tekstissä.

Uutinen on korjattu 12.8. kello 9.27. Toisin kuin jutussa sanottiin, Anders Breivik ei ole pitänyt Jussi Halla-ahoa esikuvanaan. Breivikin 1500-sivuisessa manifestissa Halla-ahon nimi esiintyy kaksi kertaa muualta lainatuissa blogikirjoituksissa, mutta ei Breivikin omassa tekstissä.