Lehtikuva/Bertrand Guay

Helteen haittoja olisi kuitenkin helppo vähentää.

Heinäkuun puolivälissä Kansainvälinen Punainen Risti julkaisi ohjekirjan avuksi helleaaltoihin varautumisessa.

– Helleaallot ovat kuolettavimpia luonnononnettomuuksia, ja niiden muodostama uhka muuttuu vakavammaksi ilmastokriisin jatkuessa, Kansainvälisen Punaisen Ristin johtaja Francesco Rocca sanoo.

– Ne ovat hiljaisia tappajia, sillä ne ottavat hengiltä ihmisiä, jotka jo ovat haavoittuvia.

Vuoden 2003 kesän eurooppalainen helleaalto aiheutti ehkä jopa 70 000 ennenaikaista kuolemaa.

Vuoden 2003 kesän eurooppalainen helleaalto aiheutti ehkä jopa 70 000 ennenaikaista kuolemaa. Neljä vuotta sitten Intiassa monsuunia edeltänyt raju helle johti noin 2 500 ihmisen menehtymiseen.

– Helleaallot ovat kuitenkin ennustettavissa, ja niiden vaatimat viranomaistoimet henkien säästämiseksi ja kärsimyksen vähentämiseksi ovat yksinkertaisia ja halpoja, Rocca vakuuttaa.

ILMOITUS

Helteen voi ennustaa

Viitisen miljardia ihmistä elää alueilla, joilla äärimmäinen kuumuus voidaan ennustaa päiviä tai jopa viikkoja etukäteen. Tämä antaisi viranomaisille tarpeeksi aikaa vähentää tulossa olevan kuuman kauden aiheuttamaa haittaa.

Ohjekirjan mukaan viranomaisten tulisi kertoa kansalaisille, kuinka ankara helleaallosta tulee, kehottaa lääkintähenkilöstöä varautumaan ja perustaa viilennyskeskuksia ihmisille, joilla ei ole ilmastointilaitteita. Lisäksi tulisi jakaa suuret määrät vesipulloja.

Viranomaisten tulisi erityisesti keskittyä ihmisiin, jotka todennäköisimmin kärsivät kehon kuivumisesta, lämpöhalvauksesta ja muista terveyshaitoista – siis vanhuksiin, lapsiin, odottaviin äiteihin ja yksineläjiin.

Kattopuutarha olisi hyvä

Jokseenkin välittömästi toteutettavien yksilötason ratkaisujen ohella ohjekirja opastaa myös isompiin hankkeisiin.

Kaupungeissa tulisi olla enemmän puita ja vaihtelevia maastonmuotoja, jotka suojaisivat rakennuksia liialta auringonvalolta. Talojen katoille pitäisi perustaa puutarhoja ja seinäpinnat maalata heijastavalla maalilla, joka torjuu auringonsäteiden lämmittävyyttä.

Englanninkielinen versio