Lehtikuva/Romain Lafabregue

Sekä eurooppalainen että maailmanlaajuinen ammattiyhdistysliike toivoo paljon Suomen EU-puheenjohtajakaudelta. Suomi voi vaikuttaa ja näyttää esimerkkiä reilumman Euroopan ja maailman rakentamiseksi.

Monilla eurooppalaisilla palkka riittää vähempään kuin vuosikymmen sitten, ja julkisia palveluja on leikattu. Ihmiset ovat pettyneitä. Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY (ETUC) vaatii, että pitkän kriisin arvet on korjattava.

EAY:n apulaispääsihteeri Katja Lehto-Komulainen korostaa, että suunnaksi on saatava reilumpi Eurooppa, jossa luodaan laadukkaita työpaikkoja ja maksetaan parempia palkkoja.

– Suomi voi toimia EU:ssa esimerkkinä. Suomessa on pitkät perinteet työmarkkinayhteistyöstä. Tämä hyväksi havaittu malli voi toimia esikuvana monille maille esimerkiksi itäisessä Keski-Euroopassa, Lehto-Komulainen huomauttaa.

Reilumpi Eurooppa ei toteudu vain yksittäisten jäsenvaltioiden toimenpitein. Demokratian ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vahvistamiseksi tarvitaan eurooppalaista yhteistyötä. Lehto-Komulainen huomauttaa, että Euroopassa kannatusta ovat saaneet myös liikkeet, jotka houkuttelevat palkansaajia mukaansa, mutta eivät aja työntekijöiden etua.

ILMOITUS

Apua orjatyön kitkemiseen

Suomen EU-puheenjohtajakauteen kohdistuu toiveita myös maailmanlaajuisesti.

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUC:n pääsihteeri Sharan Burrow on vedonnut, että Suomen tulee EU-puheenjohtajana nostaa unionin tavoitetasoa työ- ja ihmisoikeuksien varmistamiseksi koko maailmassa.

Brasiliassa Brumadinhon padon murtuminen tammikuussa oli seurausta työläisten oikeuksien polkemisesta. Bangladeshissa kahdeksankerroksisen Rana Plazan tehdasrakennuksen romahdus 2013 osoitti, ettei työntekijöiden turvallisuudesta välitetty lainkaan.

Yritysvastuut kuntoon alihankinnassa

Unionin odotetaan ryhtyvän Suomen johdolla toimiin, joilla monikansalliset yritykset velvoitetaan huolehtimaan yritysvastuistaan.

ITUC:n mukaan valtaosa monikansallisista yhtiöistä käyttää alihankkijoita, jotka eivät piittaa työntekijöiden oikeuksista ja jotka teettävät työtä jopa orjatyötä. Euroopan ammattiyhdistysliikkeellä on samansuuntaiset tavoitteet.

EAY pitää Suomen puheenjohtajakautta ratkaisevan tärkeinä. EU voi tehdä järjestön mukaan Euroopasta ja maailmasta oikeudenmukaisemman, mutta huonossa tapauksessa käänne on päinvastainen, kohti nykyistä pahempaa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!