Jorma Mäntylä

Attendon hoivakoti Herttuattaressa Kangasalla paljastuneet ongelmat huolestuttavat vasemmistoliiton valtuutettuja. Kokoomusvetoinen kunta luotti liiaksi markkinavoimiin.

– On syytä epäillä virkavirhettä, jos sote-johtaja Marika Lanne on tiennyt Attendon luvan mukaisesta 25:stä tehostetun palveluasumisen paikasta Herttuattaressa, mutta ostanut sieltä 40, sanoo vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Jorma Mäntylä.

Hoivakoti Herttuatar sai viime viikolla 200 000 euron uhkasakon henkilöstövajeen ja lääkehoidon puutteiden vuoksi. Aluehallintovirasto oli lähellä keskeyttää hoivakodin toiminnan, mutta päätyi tehostettuun uhkasakkoon. Attendolla on aikaa 11. elokuuta korjata hoivakodin kiireisimmät ongelmat.

Avi ja Kangasalan kaupunki tekivät Herttuattareen heinäkuussa ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin, jolla ilmeni useita vakavia ja pitkään jatkuneita asiakasturvallisuuden vaarantaneita puutteita. Tarkastuskäynnillä tehostetussa palveluasumisessa oli 40 asukasta, vaikka lupa on myönnetty vain 25 asukkaalle. Perushoito ei avin mukaan ole yksikössä ollut asianmukaisella tasolla.

– Kokoomuksen toimintaa motivoi sokea usko markkinavoimien kaikkivoipaisuuteen.

Kriittinen raja ylittyi

Attendo on toiminut Kangasalla jo lähes kolme vuotta. Ongelmia on ollut kaiken aikaa. Niistä valtuutetut ovat kuulleet ammattiliitoista ja kuntalaisilta.

– Kangasalan Facebook-ryhmä on täynnä tyrmistyneitä kannanottoja. Ylivoimaisesti suurin osa on kielteistä ja hämmästynyttä. Monet vaativat ostopalvelujen lopettamista ja kaupungin omaa palvelutuotantoa tilalle, Mäntylä kertoo.

ILMOITUS

Kangasalan Vasemmistoliitto on alusta lähtien vastustanut yksityistämistä.

– Sote-palvelut eivät toimi vapailla markkinoilla, koska niitä säännellään lainsäädännöllisesti tarkoin lääketieteellisin ja sosiaalisin perustein. Kuntien tuottamat palvelut kustannetaan verovaroin ilman liikevoittoa ja ottaen huomioon tieteen ja tekniikan kehityksen edellyttämät investoinnit. Tällaisissa oloissa liiketaloudelliseen voittoon pyrkivän yrityksen on vaikea kilpailla julkisen toimijan kanssa tinkimättä jostain oleellisesta. Käytännössä oleellinen on työvoiman määrä ja laatu, Mäntylä sanoo.

Markkinavetoinen sosiaali- ja terveydenhuolto pitää hänen mielestään nähdä julkista palvelua täydentävänä, ei korvaavana tuotantona.

– Kangasalla ylitettiin kriittinen raja.

Ja nyt Attendo on rikkonut räikeästi sopimusehtoja.

– Jos yksityinen ei pysty tuottamaan palvelua sopimusehtojen mukaisesti, sopimus on irtisanottava ja toteutettava haltuunotto.

Valta valtuustolle

Herttuataren ongelmien taustalta löytyy Mäntylän mukaan vallan delegointi valtuutetuilta virkamiesjohdolle.

– Kangasalaa johtaa kovan linjan oikeistolainen kunnanjohtaja Oskari Auvinen. Hän ja sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne aloittivat muutama vuosi sitten kunnan oman palvelutuotannon alasajon. Vanhuspalvelut sekä varhaiskasvatus haluttiin ostaa yksityisiltä palveluntuottajilta, sillä kokoomuksen toimintaa motivoi sokea usko markkinavoimien kaikkivoipaisuuteen.

Jorma Mäntylä.

Kokoomusvetoisessa valtuustossa nuijittiin läpi hallintosääntö, joka mahdollisti vallan siirtämisen virkamiehille. Siksi palvelujen ostaminen Attendon Herttuattaresta ei koskaan ole ollut valtuustossa, vaan se tehtiin virkamiestyönä.

Mäntylä vaatii vallan palauttamista valtuustolle, koska virkamiehet ovat käyttäneet sitä väärin.

– Vaikka valtaa delegoidaan, vastuu jää vaaleilla valituille luottamushenkilöille. Virkamiehillä ei ole poliittista vastuuta. Heillä on vain virkavastuu. Siksi voi kysyä mikä on sote-johtaja Lanteen ja esimies Auvisen vastuu?

Valinnanvapautta soteen

Vuoden 2015 budjettivaltuustossa kirjattiin soten tavoitteeksi Kangasalla valinnanvapaus. Vasemmiston esitys kansanterveyslain tavoitteiden palauttamisesta Kangasalan palvelutuotannon perustaksi kaatui 45-6. Demarit ja persut äänestivät kokoomuksen mukana.

Mäntylä kertoo, että kokoomus perusteli yksityistämistä aikanaan talouden romahtamisella, jos ei osteta, sillä ”yksityinen on aina tehokkaampi, halvempi ja ketterämpi”.

– Valtuutetut uskoivat, vaikka Kangasala on tuottanut viime kuuden vuoden aikana lähes 30 miljoonaa euroa ylijäämää ja väkiluku ylitti 30 000 rajan. Kangasalan omaa palvelutuotantoa supistettiin ja kaupungin työntekijämäärä on laskenut muutamassa vuodessa yli 200.

Ei ollutkaan markkinavoimien helmi

Epäonnistumisen syy tehostetussa palveluasumisessa Kangasalla on Mäntylän mukaan ollut sokea usko markkinavoimien kaikkivoipaisuuteen.

– Kunnanjohtaja järjesti vuonna 2016 valtuutetuille bussilla kiertoajelun keskeneräiseen Herttuattareen. Sen piti olla kukkanen ja osoitus markkinavoimien ylivoimaisuudesta. Palvelusta tulee loistavaa ja kunta säästää. ”Ei mennyt ihan kuin Strömsössä”, sanottaisiin nyt.

Attendon saamaa 200 000 euron uhkasakkoa Mäntylä pitää mitättömänä.

– Jos Attendo pitää ylimääräiset 15 tehostetun palveluasumisen paikkaa, se rahastaa alle kuukaudessa vanhuksilla isomman summan rahaa.