White House photo by Ollie Atkins

Reagan oli vuonna 1971 suuttunut siitä, että monet Afrikan maat äänestivät YK:ssa vastoin Yhdysvaltain kantaa.

Yhdysvaltain entinen presidentti Ronald Reagan kutsui afrikkalaisia apinoiksi, paljastaa äskettäin julki tullut nauhoitus hänen puhelinkeskustelustaan Richard Nixonin kanssa.

Keskustelu tapahtui lokakuussa 1971, jolloin Nixon oli Yhdysvaltain presidentti ja Reagan Kalifornian kuvernööri.

Reagan oli suivaantunut YK:ssa käydystä äänestyksestä, jossa Kiinan kansantasavalta tunnustettiin Taiwanin sijasta Kiinan ainoaksi edustajaksi maailmanjärjestössä. Yhdysvallat vastusti päätöstä, jota monet Afrikan maat tukivat.

Reagan halusi, että Nixon vetäisi Yhdysvallat pois YK:sta.

Reagania, joka oli tiukasti Taiwanin tukija, ärsytti erityisesti Tansanian delegaation tanssiminen äänestyksen jälkeen.

Reagan sanoi Nixonille puhelimessa: ”että pitääkin nähdä… nuo kirotut Afrikan maiden apinat, eiväthän he ole vieläkään tottuneet käyttämään kenkiä”.

ILMOITUS

Nixonin kuullaan nauhalla naurahtavan vastaukseksi.

Kansallisarkiston nauha

Nauhoituksen kaivoi esiin New Yorkin yliopiston historian apulaisprofessori Tim Naftali, joka vuosina 2007–2011 toimi Nixonin presidenttikirjaston johtajana.

Kiusallinen nauhoitus julkaistiin tiistaina The Atlantic -lehden nettisivulla.

Naftali kertoo lehdessä, että kyseinen kohta oli poistettu nauhoituksesta, kun Yhdysvaltain kansallisarkisto julkaisi sen ensimmäisen kerran vuonna 2000.

Perusteluna sensuurille oli Reaganin yksityisyyden kunnioittaminen. Reaganin kuolema vuonna 2004 poisti Naftalin mukaan tämän esteen.

Naftali on pitkään vaatinut kansallisarkistolta uutta arviota, ja kaksi viikkoa sitten arkisto vihdoin julkaisi nauhan sensuroimattomana.

Naftalin mukaan Reagan halusi, että Nixon vetäisi Yhdysvallat pois YK:sta.

Naftalin mukaan Nixon oli myöhemmin kertonut ulkoministerilleen William Rogersille, että Tansanian delegaatio on ”kannibaaleja, jotka eivät edes käytä kenkiä”.

Naftali toteaa lehdessä nauhoituksen kertovan, ettei Yhdysvaltain presidenttien rasismi ole mikään uusi asia – Donald Trump vain sanoo ääneen sen, mistä ennen puhuttiin yksityisesti.

Simpanssi vastanäyttelijänä

Nixon joutui eroamaan presidentin virasta Watergate-skandaalin seurauksena 1974.

Reagan toimi Yhdysvaltain presidenttinä 1981–1989. Hän oli Etelä-Afrikan ja Rhodesian (nykyinen Zimbabwe) apartheid-valtioiden puolestapuhuja.

Reaganilla oli elokuvanäyttelijän urallaan myös henkilökohtainen kosketus apinoihin. Vuonna 1951 valmistuneessa elokuvassa Bedtime for Bonzo Reaganin vastanäyttelijänä oli simpanssi nimeltä Peggy.

Reaganista on viime vuosikymmeninä tullut kulttihahmo Yhdysvaltain konservatiivien piirissä, jotka ovat usein ylistäneet häntä maan kaikkien aikojen parhaaksi presidentiksi.

Pääkaupunki Washingtonin kotimaan liikennettä palvelevan lentokentän nimi muutettiin Yhdysvaltain kongressin päätöksellä vuonna 1998 Ronald Reaganin lentokentäksi.